Джебелчанин съди Прокуратурата на Р България, иска обезщетение от 50 000 лева

Джебелчанин съди Прокуратурата на Р България , като предявява иск за 50 000 лева. С.С.М. завежда дело в Районния съд в Момчилград , позовавайки се на Европейската конвенция за защита на правата на човека за заплащане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди в периода 1991-2018 г. Джебелчанинът завежда дело на 31.01.1991 г. за това, че е репресиран от държавата в периода 24.12.1984-22.12.1990 г. като са му сменени имената, забранено му е да говори на майчиния си език и да изповядва религията си. Искът му е за 50 000 лева.

  С.С.М не получава обезщетение. Разследването се проточва. За това и джебелчанинът завежда дело срещу Прокуратурата на Република България с аргумента, че са му нарушени основни човешки права за разглеждане и решаване в разумен срок на досъдебното производство. Искът му е за 2000 лева.

   Окръжният съд в Кърджали отхвърли на втора инстанция искът на С.С.М.като неоснователен. Посочва се,че делото за виновниците за т.нар.Възродителен процес не е завършило и по описа на Военно окръжна прокуратура се издирват още свидетели. Поради това жалбоподателя може да се ползва от регламентираните си права по Закона за политическата и гражданската реабилитация  на репресираните лица.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини