12 °C

В Смолян е първото в страната уникално съоръжение с електромобил, мотопед и светофар, учи децата на безопасно движение

Изображение 1 от 6

  Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално днес в Смолян, като в него ще могат да се обучават 5000 деца от цялата област, обяви Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“.

  Новото съоръжение се намира в сградата на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ в кв. Райково в областния град, като основната цел на Центъра е децата да бъдат подготвяни за участието в движението, а генералната цел е максимално да се намалят жертвите на пътя.
  Изграждането на Центъра се осъществява с подкрепата на Община Смолян и ще се използва от учениците от І – VІІ клас на територията на област Смолян. В него ще се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата с цел създаване на трайни умения и предотвратяване на възникнали инциденти с участието на ученици. Модерното образователно съоръжение се състои от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари. Закупени са електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали. Цялостната инвестиция е на стойност 154 779 лв., осигурени от Министерството на образованието и науката и е първият по рода си функциониращ такъв в страната.

  На събитието присъстваха депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“, Мария Семерджиева –началник РУО – Смолян, директори на образователни институции и директора на ОД на МВР Николай Димов.

  Директорът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Николай Колев посочи, че днес е празник на училището, защото се дава началото на първия Център за обучение по безопасност на движението по пътищата в страната.

  „Училището ни има твърде големи традиции в обучението по безопасност на движението и в участието във викторината „Да опазим децата на пътя“ и може би това е една от причините именно нашето училище да бъде избрано за израждането на такъв областен център. От него ще се възползват учениците от първи до седми клас от цялата област, защото много важно е обучението да бъде изведено извън класните стаи и да е максимално интерактивно. Важно е да се създават практически навици на децата за безопасно поведение на пътя. Изграждайки навиците от ранна възраст, по-късно тези деца ще станат дисциплинирани водачи на МПС“, отбеляза Колев при откриването.
  Депутатът д-р Събев заяви, че такава инициатива дава сигурност, че нашите деца ще бъдат възпитани по начин, по който да имат инстинкт за самосъхранение. „Знаем, че травмите по пътищата са бич за цялата страна. Дано тази инициатива възпита децата ни в правилна посока, за да имат навици и да се пазят“, посочи д-р Събев. „Със съвместни усилия е тази чудесна инициатива", каза областният управител на Смолян Недялко Славов и благодари за създаването на Центъра и подкрепата на училищното ръководство, МОН, Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ и община Смолян.

  СмолянБГвести
   

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  28 яну 2020
  Последни новини