Николай Мелемов, ГЕРБ: Родопчани са мъдри хора, усещат докъде е истината, къде започват фалшът и къде - фантастиката

Г-н Мелемов, защо решихте да се кандидатирате за трети мандат, откъде идва увереността ви да продължите напред?

Политиката е колективен спорт, колективна работа. Ние имаме изграден екип, имаме хиляди хора, които ни подкрепят и които разчитат на нас. Това от една страна ми дава увереност, от друга - ме задължава, защото заедно сме започнали и заедно трябва да продължим по верния за път за Смолян.

Какво ви дават срещите с хората в тази предизборна кампания?

Енергия, много енергия. Няма по-приятно нещо от това да отидеш там, където хората са доволни от свършената работа. Това е и приятният момент от работата на един политик - да види щастливи хора.

Какъв тип кампания водите?

Заедно с кандидатите за общински съветници ходим по улици, квартали, населени места. Като си бил 8 г. кмет смятам, че точно така трябва да се прави – срещи с хората очи в очи, без помпозност, открито – всеки да си каже болката, а ние да поемем ангажименти. Важното е, че имаме очи да го направим, защото ако не си работил, ако не знаеш проблемите на хората, няма да може да се изправиш пред критичните им погледи.

На срещите казвате, че поемате само ангажименти, които може да изпълните. Не се ли изкушавате да тръгнете по линията на популизма, нали така е по-лесно?

Не, нито за миг. Това може да го направи само този, който е кандидат за едни избори, който има краткосрочна цел или този, който не очаква да изпълнява дадените обещания. Ако подходиш с отговорност към политиката и избирателите, не може да си позволиш да обещаваш неща, които няма да се случат. Ние не можем и не искаме да си позволим популизъм, оставили сме го на опонентите си.

Хората задават ли ви неудобни въпроси?

О, задължително. От самото начало, откак съм се захванал с политика, до ден-днешен казвам, че може да ни задават всякакви въпроси. По малките населени места има още много работа. Факт е, че сме подхождали в работата с чувство за мяра, за справедливост. В случая на критичен недостиг на средства в общинския бюджет, на огромна задлъжнялост, която заварихме, трябваше да насочваме инвестициите по приоритети - там, където от тях ще се възползва най-голямо число хора. Точно заради това сме си поставяли приоритети, но и няма село, дори и най-малкото, където да не сме направили нещо важно за населението.

Може ли да охарактеризирате двата си мандата досега?

Първият мандат беше борба за оцеляване. С огромните дългове, със запорираните сметки, борбата беше всеки ден, за да се измъкнем от дъното на ямата, в която беше закопана общината. Първите две години мислехме денонощно за оцеляване и как да стабилизираме финансите. Вторият мандат беше по-ползотворен, той беше съзидателен. Вече си бяхме подредили общината и нямаше периоди на сътресения. С европейски проекти и с помощ от държавата изпълнихме много проекти.

Евентуален трети мандат под знака на какво ще премине?

Трябва да дадем вече по-солидно качество. В града най-важното е направено и ще търсим повече ред и дисциплина, по-добра организация във всички дейности, които общината изпълнява.

Какви основни приоритети сте си поставили като кмет?

Да се справим със замърсяването на въздуха, да подобрим организацията на движението и да променим механизма и системата на сметосъбирането. Имаме прекрасна природа, но поради това, че повечето хора се отопляват на дърва и въглища, в определени дни през зимата въздухът е замърсен. Общината разработи проект, който е обезпечен от ОП „Околна среда“ с 9,6 млн. лв. Ще подменим печките на дърва в около 3000 домакинства с климатици, газ и пелети. Всички виждаме, че замърсяването е проблем на града само през зимата. С тази мярка смятаме да решим проблема.

Наболява и нуждата от промяна в организацията на движението. Планирали повече улици с еднопосочно движение, оползотворяване на нови пространства за паркинги, да се въведат платени зони, да се изградят етажни паркинги.

На приключване е 15-годишният договор за сметопочистване, за който понесохме много критики, макар да е подписан от предходното управление. Тази дейност от 2021 г. ще се изпълнява от общината. Убеден съм, че качеството на тази дейност ще е много по-голямо, когато ние пряко отговаряме пред хората. Ние реално работим за тази промяна и преди изтичането на договора. Сами изпълняваме зацветяването, което фирмата ни фактурираше много скъпо. Отглеждаме цветята сами. Другите конкуренти казват, че ще направят общинска фирма. Само че в предходното управление на БСП до 2006-та сметосъбирането е изпълнявано от общинската фирма "БКС". Те са я дали в частни ръце, а сега обещават обратното.

От други конкуренти има обещание, че ще развалят 15-годишния договор?

Той е на изтичане. И аз съм обещавал, че ще го прекратя, но след внимателен анализ се оказва, че рисковете са повече от възможните ползи. Не е лесно да се развали договор, подготвен в ущърб на общината. Щетите при предсрочно прекратяване биха били загробващи за още 15 години напред. Имаме горчив опит с Консоцриум "Светлина". Прекратихме го, защото фактите бяха фрапиращи и в полза на общината. На първа инстанция спечелихме, но след това загубихме и осем години се съдим.

Кои са най-съществените ви успехи досега?

Безспорно това е приоритетът, който ми е постоянен, откак съм кмет – децата и младите хора. Санирани училища и детски градини, десетки нови детски и спортни площадки, басейн, възстановена стара спортна зала, построена нова спортна зала, спортни площадки в дворовете на училища. Тоест, създадохме среда за децата и младите хора да са щастливи, здрави и да не им липсва нищо от европейските градове. Смолян стана едно прекрасно място за отглеждане на деца, може би най-доброто. Обявен е град на знанието и тази награда е в резултат на обективни критерии. Ние смятаме да го развиваме в тази насока.

Друг безспорен успех е създадената огромна палитра от социални услуги, които обхващат човек от раждането до дълбока старост. Социалните ни услуги за деца и възрастни – с или без увреждания, са 15 на брой. Всички наши съграждани, които имат нужда от подкрепа и помощ, са обхванати по програми. Това ни беше изключително важно – да се погрижим подобаващо за децата, младите и уязвимите хора. С това определено се гордея – че всички те имат нашата подкрепа.

А в какво не успяхте?

Много повече може да се желае в административното обслужване. Там смятам, че трябва да се вземат по-сериозни мерки. Подготвяме обслужване на едно гише. Подготвяме мерки, чрез които контролът да е по-сериозен. Аз съм много внимателен към всеки човек, който влезе в общината, към всеки, когото срещна на улицата. Такова трябва да е отношението от всички служители. Когато заплатата ти идва от данъците на хората, трябва да си отговорен, внимателен и човечен.

Вашите предимства пред опонентите ви?

Не обичам да коментирам опонентите си. Предимствата ми са свършената работа и отношението, което е усетил всеки в разговор с мен.

Кои са най-големите лъжи, които чухте от началото на кампанията?

О, аз се старая да не ги помня. По време на кампания явно се лъже много. Но аз не се интересувам, защото за мен са важни моите съграждани - тях искам да чуя и се старая да не обръщам внимание на опонентите.

Има ли смисъл да ви питам тогава за най-неизпълнимите им обещания, които сте чули по време на тази кампания?

Смятам, че родопчани са мъдри хора и усещат докъде е истината, къде започва фалшът и кога се навлиза в сферата на фантастиката. За толкова години са чули и видели много и достатъчно добре оценяват говоренето. А Смолян не е голям град. Хората знаят целия ни жизнен път още от деца. Наистина не искам да ги коментирам.

Кои лични качества ви бяха в най-голяма полза в досегашното управление?

Тук трябва да благодаря на моите родители, защото за формирането на един човек влияят много фактори, но основният не е нито зодията, нито темперамента, а възпитанието. Аз съм възпитан да бъда внимателен към хората и човечен. Смятам, че това най-много ми е помагало досега.

Кметуването как ви промени, забогатяхте ли?

Да, забогатях с трите си внучета. Надявам се, че кметуването не ме е променило като човек, защото още в началото си обещах да не се променям. Контактите ми с приятели и близки оредяха, за което съжалявам. С доста приятели не се виждаме с месеци. Всички хора в структурата ги познавам от основаването на ГЕРБ. Приятелите ми не станаха членове на ГЕРБ заради мен и така успях да съхраня личния си живот в някаква степен.

Кой ви е коректив?

Много са. Всеки, който ме познава, знае, че нося на критика. Съзнателно им търся мнението, в това число от майка ми, жена ми, синовете и близки. Но и всеки, който ме е критикувал, аз се опитвам да се поставя на негова страна, за да преценя правилно ситуацията. Корективите са ми много и смятам, че така трябва да бъде.

А ласкатели имате ли?

Неизбежно е, но те усещат, че аз не съм най-подходящият за това. Знам колко съм „красив“, колко съм „висок“ и ласкатели при мен не вървят.

Какъв ще е Смолян, ако реализирате програмата си за управление в следващите 4 години?

Целта ми е Смолян да става все по-подреден, все по-красив. Всички, които идват отвън, казват, че е прекрасно място и то е така. Иска ми се всички съграждани да имат повече отношение както към управлението на общината, така и към проблемите. Да ми бъдат коректив, но и да се включват по-активно в решаването на проблемите. Смолян е едно бижу, което още може да се разкрасява. Ще има и ново развитие - с амбициите, които сме си поставили, с отварянето на границата към Гърция, с тази хубава природа и климат. Поставили сме си за цел да привлечем и бизнес от сферата на високите технологии, за да се върнат младите хора. Аз съм убеден, че точно към това предразполагат природните дадености, липсата на престъпност, добротата на хората, гостоприемството им.

Вашият изборен призив?

Хората да дадат своя глас за този, който ще управлява общината по най-добрия начин. Да бъдат активни на изборите, да бъдат активни и в управлението на общината, защото тя е на всички и от всички нас зависи как ще изглежда родния ни край и как ще се развива.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET
Последни новини