Община Доспат двоен феномен, общинският съвет ще работи с двама души по-малко

Както вече СмолянБГвести писа, изборът за Общинския съвет на Доспат, който ще бъде 100% от съветници на ГЕРБ е прецедент за страната. Оказва се обаче, че той е абсолютно изключение и поради това, че ще бъде единственият у нас, който ще трябва да намали състава си с двама души. По закон той е от 13 съветника, но ще трябва да работи само с 11 човека.

Това се налага поради факта, че листата на ГЕРБ, която спечели всички 13 места в Общинския съвет е само от 13 човека. Водач е спечелилият с абсолютно мнозинство от почти 87% досегашен кмет Елин Радев. Останалите в листата са само 12 души и няма кой да замести водача, избран за кмет. Така местният орган за самоуправление ще трябва да намали състава си на 11 човека, тъй като по закон общинските съвети трябва да са нечетен брой съветници. Изискването е, за да може да се формира т.нар. „квалифицирано мнозинство“ от 50% плюс един глас, когато се вземат важни решения, за които не е достатъчно обикновеното мнозинство.

В резултата на това вместо с полагащия се, според броя на населението на общината 13 членен общински съвет, Доспат ще трябва да работи през следващите 4 години с 11 души съветници.

Припомняме, че според окончателните резултати от изборите на 27 октомври, листата на ГЕРБ получи 83.43% от гласовете на хората с право на глас. Това на практика означава, че Общинският съвет ще бъде изцяло от хора на ГЕРБ и кметът Елин Радев ще управлява Община Доспат в пълно мнозинство на своята партия, но с двама души по-малко от изисквания по закон брой на съветниците, който се определя от броя на населението.

Така Доспат се превърна в двоен прецедент за страната- един път заради 100% партийно припокриване на кмет и общински съвет, и втори път заради налагащото се намаляване на броя на съветниците с двама, за да може колективният орган да изпълнява законовите си функции.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини