Уникалните "101 каба гайди" с голям концерт, подарък за Смолян за 15-годишнината си

Изображение 1 от 3

    Голям концерт "Гайда до Гайда" по случай своя 15-ти рожден ден подготвя гайдарски състав „101 каба гайди“. На 2 ноември от  18:30 ч. до 20:30 ч. гайдарите ще пеят и свирят за смолянчани в голямата зала на РДТ Николай Хайтов“ в Смолян и канят всички, които обичат родопския фолклор на концерта, който е безплатен за жителите и гостите на града.

    На 11 октомври родопският оркестър буквално взриви зала 1 в НДК в столицата, а публиката стана на крака не само за аплодисментите. Сто и една гайди на сцената, в изпълнение на родопска песен и музика, буквално взриви залата и още преди края на концерта хората скочиха и се хванаха на голямо хоро, което се изви пред сцената и в свободното пространство на залата. Поздравителен адрес изпрати президентът Румен Радев за 15-я рожден ден на състава, а музикантите обявиха ,че по един лев от всеки продаден билет ще бъде дарен за каузата „Мечта за дете“, която подкрепя двойките с репродуктивни проблеми.

    101 каба гайди” е гайдарски състав, създаден на 1 ноември 2004г. в Смолян с ръководител Костадин Стефанов Илчев в образцово народно читалище „Хр. Ботев-1871г.” Костадин Стефанов Илчев, почетен гражданин на Смолян, е един от най-известните майстори на каба гайди. Съставът е самодеен, но през годините и до днес показва работа на много високо професионално ниво.

    Благодарение на авторитета и доброто име, с което се слави ръководителят на състава - Костадин Илчев,за кратко време броят на гайдарите нараства, дори хора които не са хващали гайда повече от 10-15 години, се завръщат към това си влечение и съставът продължава да расте.
    През 2011 г., след навършване на пенсионна възраст, Костадин Илчев напуска ОДК Смолян, където по това време се помещава „ДЮФА Орфей”, на който са възпитаници повечето участници в големия състав, а Илчев от дълги години работи там като учител по каба гайда. Идеята на Костадин Илчев е да направи школа в читалището с не повече от 15-20 деца, за да си осигури спокойна работа след пенсионирането. Плановете за спокойната работа обаче не се сбъдват, тъй като децата от гайдарските школи на „ДЮФА Орфей” са толкова привързани към своя учител, че не желаят да ги учи друг. Костадин Илчев заедно с читалищното ръководство откликват на многобройните молби на родителите да се разшири гайдарската школа и така почти всички деца се местят в образцово народно читалище „Христо Ботев-1871г.” в Смолян.

    По това време участниците в големия състав са към 40 човека. Заедно с новодошлите 80 деца, в продължение на една учебната година, сформират „101 каба гайди”. Той се превръща в най-големият гайдарски състав със 120 действителни участници, включващи школите, на които учител е Костадин Илчев. За по-кратки периоди като учители в школата са били: Красимир Узунов, Йордан Палагачев и Атанас Киндов. Към момента дори действителните участници наброяват 130 гайдари.

    Целта на „101 каба гайди” да е обединител на гайдарите, общият брой на последователите на състава е много по-голям от тези, които са регистрирани в образцово народно читалище „Хр. Ботев-1871г” Смолян.
    По фондация „Изкуството да живееш” през май 2012г. се постави световен рекорд на Гинес, „333 каба гайди” и с помощта на Община Смолян и ръководителя на „101 каба гайди” Костадин Илчев, се събра голям брой гайдари от цялата област, желаещи да участват в поставянето на рекорда, а „101 каба гайди” е най-многобройният гайдарски състав, а читалище „Хр. Ботев-1871” - Смолян е удостоено с грамота, като читалище, изпратило най-много гайдари при поставяне на рекорда.
    При многобройните си участия във фестивали и конкурси, гайдарите от „101 каба гайди” винаги вземат призови места. С всяка изминала година, нарастват поканите към състава за участия в мероприятия и телевизионни предавания на територията на страната и в чужбина. Гордеем се с факта, че наши членове и ученици от школите, след заминаване от Смолян, продължават да се събират, репетират репертоара на „101 каба гайди” и поддържат идеите на състава. Дори има състав „101 каба гайди-Ню Йорк”, които мечтаят един ден да им гостуваме и да направим съвместен концерт в САЩ.
    През последните няколко години се създава и традиция за изработване на календари, които можем да видим почти навсякъде в страната и дори в чужбина.

    Гайдарският състав е лауреат на много грамоти и награди-Златен плакет от Гърция – Пенталофу, златни медали от фестивала в Неделино - 2008, 2009 и 2011 г., множество грамоти и дипломи от гайдарските надсвирвания в гр. Нови Пазар и с. Гела, област Смолян, както и поздравителни адреси по различни поводи.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини