Как да разберем какво знае Google за нас

Това, че Google ни познава много по-добре от собствената ни баба, не би трябвало да е изненада за никого.

Ежедневно платформата събира информация от търсенията, кликовете, постовете, върху които се спираме, и откъде ли още не, и компилира данните ни в задълбочен, детайлен профил, който няма как да знаем как точно се ползва от компанията.

Официалната версия е, че събраната информация помага на търсачката да ни дава максимално акуратни резултати при търсене и да ни показва реклами, които биха ни вълнували.

Рядко обаче си даваме сметка точно в каква дълбочина Google успява да ни опознае в името на това да ни снабдява с правилните реклами и страници.

Ако се разровим в настройките на профила си в Google, научаваме, че платформата не само знае кои марки, филми, футболни отбори и сайтове харесваме, но знае и дали сме собственици на жилище, дали сме разведени, с какво образование сме, дали бръснем краката си, кои книги сме чели, дали имаме куче, в колко голяма компания работим и много, много други доста лични детайли.

Всеки от нас може да провери създадения за него профил като кликне върху профилната си иконка в горния десен ъгъл в страниците на Google.

След като влезем в настройките на акаунта си, избираме Privace & Personalization, което ще ни отведе до нова страница.

Информацията за нас е поместена в раздела Ad Personalization, където откриваме подобен на ето този списък.

А той е доста голям и всеки от бутоните кореспондира с отделна тема от профила и интересите ни. Сега ни остава само да цъкаме с език и да се възхищаваме на точността на всичко, което Google e разбрал за нас.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини