Прокуратурата: Няма данни за престъпление по жалбата с нерегламентирано влизане в помещение с бюлетини в Смолян

Преписката в Районната прокуратура беше образувана след жалби от Местната коалиция „Новото време“, ДПС и ПП ВМРО

Отказ за образуване на досъдебно производство, по повод сигналите за неправомерно влизане в помещението за съхранение на бюлетините за местния вот от председателя на ОИК –Смолян Симеон Велинов, гласи постановлението на Районната прокуратура в Смолян, което подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура. След събраните в хода на проверката данни, прокуратурата намира, че липсва осъществен състав на престъпление от общ характер, както и престъпление против политическите права на гражданите. В следствие на това прокуратурата смята, че преписката следва да бъде прекратена, защото не е извършено престъпно деяние от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс.

Припомняме, че става дума за сигнала, подаден дни преди първия тур на изборите, в който поради проблем със СОТ, шефът на ОИК Симеон Велинов влиза в помещението с изборните книжа.

В хода на проверката прокуратурата установавя, че на 21 октомври около 18.00 часа, експерт ът по СОТ Маргарит Маргаритов се обажда на Велинов, за да съобщи, че има проблем със СОТ системата в стаята с кашоните с изборните бюлетини и че е необходимо да се направи проверка на място. На другия ден, 22 октомври, около 9,30 часа Маргаритов заедно с Николай Кехайов-старши специалист СОТ при РУ –Смолян, отишли на място в сградата на община Смолян, където обяснили на Велинов, че е необходимо да се отвори стаята с бюлетините, за да извършат проверка на предавателната кутия на СОТ системата, тъй като същата не отчитала сигнал. Велинов извикал единствения член на ОИК-Смолян, който към момента бил в сградата – Андрей Петев и пред него отворил вратата на стаята, като за целта отлепил поставените хартиени слепки. Маргаритов и Кехайов влезли в стаята и извършили проверка на монтираната СОТ система, като през цялото време държали връзка с дежурния в РУ-Смолян. Всичко това било извършено в присъствието и под наблюдението на посочените членове на ОИК –Смолян – Велинов и Петев. Цялата проверка продължила около три минути, след което всички напуснали стаята, системата била активирана, вратата заключена от външната й страна и поставени отново три броя хартиени слепки, подписани от членовете на ОИК Смолян.
С решение №103 -2131 МИ Смолян от 25 октомври т.г., Общинската избирателна комисия в Смолян също оповести резултата от извършената проверка и посочва, че не са установени нарушения относно правилата и начина на съхранение на изборните книжа. Не са били установени и несъответствия между първоначално приетите изборни книжа и наличните към момента на извършване на ревизията.
СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини