Условна присъда и конфискация на половин кола за бизнесмен от Смолян, с данъчни измами укрил почти половин милион лева

42-годишният С.Б. получи условната присъда от Окръжен съд-Смолянна на 30 октомври 2019 г., съобщават от Апелативна поркуратура Пловдив, като тя може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд в в 15-дневен срок.

Наказанието е три години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от пет години и конфискация в полза на държавата на 1/2 идеална част от лек автомобил "Фолксваген”.  Той е осъден и да заплати в полза на държавата обезщетение за причинените имуществени вреди от престъплението в размер на 442 558 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 14.10.2014 г. до окончателното й изплащане. 

42-годишният мъж е извършвал данъчни измами в периода от март 2008 г. до октомври 2014 г., при условията на продължавано престъпление, за 76 данъчни периода по Закона за ДДС. Като едноличен собственик на капитала и управител на ЕООД избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 442 558 лева ДДС.

Правел това като осъществявал счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство, при осъществяване на стопанската дейност и при водене на счетоводството, използвал документи с невярно съдържание и неистински такива - данъчни фактури, отчетни регистри. В дневниците за покупките на ЕООД-то, в които отразявал данъчни фактури по доставки с право на пълен данъчен кредит, без да са налице доставки, които не са издадени от посочения доставчик или са отразени със завишени стойности на доставка.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини