Какво ще проверява полицията в акция "Зима" и какви са глобите за всяко нарушение

Във връзка със стартиращата акция за проверки по пътищата за готовността за сезон 2019/2020г., от полицията отправят апел с препоръки до шофьорите, които са обединени под мотото „Изненадай зимата-подготви се за нея!“.

Контролните органи дават информация за изискванията на изправност на превозното средство, както и размера на санкциите при нарушение. Сред най-важните и задължително в обхвата на проверката са изправна спирачна система, чисти фарове, стопове, габарити, мигачи. Освен това те трябва да са видими, регулирани и в изправност, а 3- или 4-колесното МПС трябва да е оборудвано с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка.

Ако това не е спазено се налагат принудителни административни мерки: Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността, а санкциите са следните:

При управление на технически неизправно ППС глобата е:

-50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

-200 лв. – при констатирани значителни неизправности

-500 лв. – при констатирани опасни неизправности, сочат промените в Закона за движение по пътищата, в сила от май 2018г.

Гумите трябва да са зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм и с тях трябва да се шофира в периода 15 ноември – 1 март, както и да нямат разкъсвания. Глобата е 50 лв. , а гумите с шипове са забранени, като вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това.

Като част от поддръжката на автомобила са чистите стъкла и огледалата чисти, глобата е 20 лв, като трябва да се провери изправността на чистачките и да се подменят при нужда перата, тъй като предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг. Резервоарчето за течност за чистачки да е пълно, а водата да се смени с антифриз, съветват още от Пътна полиция.

Глобата за техническа неизправност е:

1. 50 лева за незначителни неизправности

2. 200 лв за значителни неизправности

3. 500 лв за опасни неизправности

По отношение на сигурността на пътниците контролните органи напомнят и важността на обезопасителния колан/каска, вериги за сняг, въже за теглене, лопатка, подръчни инструменти и разбира се съобразителност на пътя.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини