За Деня на будителите: над 120 ученици от Смолян се докоснаха до "История славянобългарска" и "Рибния буквар"

По повод празника на участниците в инициативата беше направена безплатна регистрация

Над 120 деца и учители от няколко учебни заведения в Смолян гостуваха в детския отдел на Регионалната библиотека само през последните 7 дни по повод Деня на народните будители 1 ноември. Учениците обогатиха знания за делата на многобройните будители, отдали живота си за духовно просветление и национално освобождение.
Библиотечните специалисти представиха презентациите: „Будители народни”, „195 години от излизането на „Рибният буквар”” и „1 ноември - Ден на народните будители” , посветени на  българските просветители, разкриващи факти от живота и делата им, както и бележити техни произведения.
В зала „Игротека” на отдела е експонирана изложба на книги и снимки, посветени на великите българи, както и фототипните издания на книгата „Рибен буквар”, наречена Библия на българското образование.
Очакван интерес предизвикаха старите издания на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски и „Рибния буквар” на Петър Берон, а децата с трепет се докоснаха до страниците на тези исторически документи, а накрая участваха в образователна игра „Помисли, сравни и отгатни!”.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини