Родопското село Оряховец активно гласува на втори тур, макар и с бюлетина с единствен кандидат

 Хората от село Оряховец в община Баните отидоха на балотаж в неделя, въпреки че в бюлетината имаше едно единствено име. Населението въпреки това активно упражни правото си да гласува, макар и с бланка с едно задраскано, и едно валидно за избор име. Ситуацията там беше такава, че дори един глас да имаше за кандидата и той да беше неговия собствен, кмет в Оряховец пак щеше да е избран. Припомняме любопитния казус, възникнал между двата тура на изборите за местна власт: https://www.smolyan.bgvesti.net/news/481086/kandidat-za-kmet-na-rodopsko-selo-izliza-na-balotazh-sam-sreshtu-sebe-si. Но не се случи така, вероятно защото в селата, особено в Родопите, все още се смята, че гласуването е своего рода дълг.

С огромна разлика от 737 гласа за втори мандат кмет на Община Баните е избран Милен Белчев от ГЕРБ с 63.10% от гласовете срещу 36.17% за претендента за кметския стол от АБВ Диана Фиданова. Припомняме, че на първи тур Белчев водеше пред Фиданова с 187 гласа.

Голямата интрига се случи именно с неговия брат-близнак Невен Белчев, който беше кандидат за пореден мандат като кмет на село Оряховец в община Баните. Заради равния резултат от 185 гласа с противника му от МК “Новото време“ Карамфил Шуменски, се наложи балотаж, от който, както ече писахме, той се отказа броени часове преди това. Така Шуменски се наложи да се яви на втори тур сам срещу себе си, а името на съперника му Белчев беше заличавано на ръка от бюлетините. Резултата обаче е красноречив, хората от Оряховец отидоха до урните и чинно упражниха своя вот, въпреки предизвестения му резултат. На 3 ноември от 496 избиратели в селото са гласували общо 404-ма, за Шуменски - 272, а 59 са заявили, че не подкрепят никого.

На първи тур другите две населени места в Община Баните си избраха кметове-Гълъбово с над 55% Маруся Караасенова от ГЕРБ и с над 65% беше преизбрана за пореден мандат кметицата на Давидково Севда Чолакова.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини