Новоизбраният общински съвет на Смолян полага клетва, нов общински съветник влиза на мястото на Марин Захариев

Днес-8 ноември от 10.00 часа започва официалната церемония по встъпване в длъжност на новия общински съвет в Смолян. Ще се положат клетви, ще се подпишат клетвени декларации, ще има церемонии, цветя, благодарности, слова и пожелания.

Предстои да се направи важен избор, в който новите съветници, чрез тайно гласуване, ще изберат председател на общинския съвет. Той е пръв сред равни, но има правомощия, които му дават важна роля в работата на колективния орган за местно самоуправление.

Личността, която ще бъде избрана за председател, ще покаже и с кого управляващите и мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет ще се коалират официално или не, за да приемат важни решения. От това ще стане ясно и как са протекли преговорите между ГЕРБ и другите групи, които спечелиха мандати в общинския съвет, за бъдещо коалиране.

Припомняме, че на пресконференция на 5 ноември, кметът Николай Мелемов заяви пред медиите, че ще се проведат срещи с всички и ще се чуят исканията и условията, които те поставят. Една от най-коментираните, но неофициални кандидатури за поста, е на Салих Аршински.

До момента в ОИК Смолян е взето решение за прекратяване на пълномощията на общински съветник на Марин Захариев, избран с най-много преференции от листата на ГЕРБ. Той е единственият съветник подал оставка, а ОИК е приел заявлението му за прекратяване на правомощията му като общински съветник, преди полагане на клетвата. Наред с това е обявен за избран 12-я от листата на ГЕРБ Софка Иванова.

Марин Захариев ще остане в екипа на кмета Мелемов, най-вероятно отново като зам.-кмет, предполага се, че останалите заместници ще бъдат нови лица.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини