Митрополит Николай връчи грамоти на дарителите и най-високото църковно отличие на Тодор Атанасов-Ганди, за 20-годишнината на храма в Пампорово

Изображение 1 от 5

    Църквата в Пампорово „Успение на Пресвета Богородица“ чества  20-годишнината от освещаването си на 10 ноември 2019г. Инициативата за изграждане на храма е реализирана от сдружение „Християни“, а дарения са направени от хиляди българи от цялата страна и чужбина. Сдружението е учредено от няколко души-вярващи ентусиасти от Смолян и Чепеларе през 1993 г. и след 6 години църквата е осветена.

    Неделната Света литургия в празничния ден беше отслужена от пловдивския митрополит Николай и свещеници от Смолян.Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай  връчи най-високото отличие на Пловдивската света митрополия  ордена „Св. апостол Ерм“ - първа степен, на главния организатор за стоежа  и за привличане на средства  Тодор Атанасов – Гадни, както и икона на Пресвета Богородица.  Благодарствени грамоти и икони на Божията майка получиха и всички, допринесли храмът да е факт.

    „Тяхна е заслугата, на всички тези 7 хиляди дарители, както и на държавата, да успеем да съградим този красив божи дом, както и на добрата журналистика, най-вече на предаването „Панорама“ на БНТ“, каза  Тодор Атанасов-Ганди през сълзи. Той  допълни, че по време на прехода у нас,  църквата  видимо е повдигнала  и укрепила българския дух, вдъхнала на хората надежда, и хиляди българи и чужденци са идвали и днес идват в храма, за да се помолят и да благодарят.

     „Радвам се, продължи той, да участвам в това тържество на вярата днес, по повод 20-годишнината на един велик храм, не толкова със своите  размери, колкото  велик по своето духовно значение. Този храм е сърцето на Родопа планина. В този храм струи божествената благодат.  Да се построи храм тук е велика Божия милост за спасяване на душите, за укрепване на вярата.  Ето днес многолюдно сме се събрали в неговите обятия и никой не ви е принудил да дойдете от близо и далеч. Убеден съм, че  всеки един от вас в живота си е осъзнал силата на вярата.“, каза в приветствието си митрополит Николай.

    Кметът на Смолян Николай Мелемов бе изненадан от митрополита  с подарък икона на Пресвета Богородица  и  поздрав-напътствие,  по повод избирането му за трети път. „Вярващият управник е добър управник. Вярващият управник не гледа на народа като на  роби, от които да извлече и последния потенциал. Той е милостив. Вие днес  чухте притчата за добрия самарянин. Имайте вяра в Бога, защото  властта  е от Бога дадена.“, бяха думите на дядо Николай към кмета на Смолян.

    Божествената света Литургия  по повод 20-годишнината от освещаването на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в курорта Пампорово бе възглавена  от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай,  който  пристигна от Пловдив заедно с Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“, духовници от митрополията, двамата епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков, митрополитския хор „Св. апостол Ерм“ и Пловдивската православна телевизия. От домакините  участие взеха архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и председателят на църковното настоятелство иконом Запрян Шиков.

    Празникът бе почетен от архонта на Пловдивска митрополия Петър Манджуков, депутатите д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, областния управител Недялко Славов, командирът на 101-и Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общественици, много гости. Всички бяха поздравени от митрополит Николай, докоснаха се до Чудотворната икона на Света Богородица и вкусиха от благословения обяд.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      💔
      💔
      0 0
      14:27, 11 ное 2019
      Няма ли да сменяте анкетата ?
    Последни новини