Икономист настоява за данъчна реформа, която да оставя 1/5 от обложените доходи на физическите лица в общините

Отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов за преотстъпването на част от приходите върху данъка на доходите на физическите лица на общините, е внесъл днес старши изследователят от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Екипът на ИПИ го публикува на официалната си интернет страница.

Институтът отдавна води кампания за децентрализиране на общините и това искане е част от нея. Основната идея е да се разбие, поне частично, модела, при който облагането на доходите, печалбите и потреблението, които се генерират на местно ниво, почти изцяло отива в централното правителство.

Според анализаторите децентрализирането на общините ще доведе до развитие на регионите и повишаване благосъстоянието на гражданите.

В отвореното писмо се казва, че данъчната реформа, свързана с преотстъпването на част от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети, е изключително важна. „Наличието или липсата на ресурс в общините влияе на всяка сфера от нашия живот.“, казват от ИПИ.

Според подготвената от тях статистика, през 2018 г. разходите на местно ниво в България възлизат на 7,2 млрд. лв. Близо 5 млрд. лв. от тях не са общински средства – това са близо 4 млрд. лв. трансфери от правителството и около 1 млрд. лв. европейски средства. Останалите 2,3 млрд. лв. са собствените приходи на общините, от които едва около 1 млрд. лв. са данъчните приходи.

Така на практика от 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината. Всичко останало са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи, пресмятат от Института.

„Тази разбивка ясно показва огромния структурен проблем пред общинските бюджети в България – общините нямат адекватен собствен ресурс и са изцяло зависими от трансфери“., се казва още в отвореното писмо до министър-председателя и министрите в кабинета.

В него се отбелязва още, че с малките изключения, при които се генерират приходи от налози, като патентни данъци, туристически данък, и то незначителни, общините събират собствени приходи, предимно от имуществени данъци, които далеч не са достатъчни да покрият техните нужди. „Парадоксално, но в поредни години на стабилен икономически ръст и бюджетен излишък, общините страдат от липса на ресурс и чакат решения на правителството в своя полза.“, казва още в писмото икономистът Ганев.

„Вярваме, че е назрял моментът общините в България да получат част от това, което се генерира като данъчен приход от икономическата активност на местните жители. Така общинският бюджет ще бъде в много по-голяма степен свързан със състоянието на местната икономика, броя на заетите и техните заплати –какъв по-голям стимул за местните власти да работят за повече инвестиции и работни места?“, се казва още в отвореното писмо.

В него се посочва и конкретното предложение -1/5 от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като „парите следват личната карта“ – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък да отива именно там.

Според изчисленията на ИПИ това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци.

Абсолютно в същата посока е виждането и на общините. В предходния мандат Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ дори взе решение, с което на няколко пъти влезе в дебат с правителството по тази тем, но без резултат.

„Абсолютно трябва да вървим в тази посока-2 % от данъка върху дохода на физическите лица да остават в местната хазна. По този начин общините ще имат повече финансова самостоятелност и няма да са толкова зависими от централния бюджет.“, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който в мандат 2015-2019 г. на НСОРБ беше заместник-председател на сдружението.

като конкретен пример той посочи новите заводи, които заработиха на територията на общината Димитровград. Единственият приход, който влиза от тях  в местната хазна,  е от данък сгради. Таксата смет, която плащат е целева. От това, което заработват хората обаче няма нито лев, обясни Иво Димов. „ На практика възможността за общините да генерират свои приходи със сега действащата фискална политика е сведена до минимум. В общи линии възможностите да влизат свежи пари са от МПС, данък сгради и продажбата на общински имоти.“, добави той.

От сегашните 7 местни данъци, 4 нямат фискален израз в хазната на общините. Данъците за наследство, туризъм, данъка за такситата и патентния не водят до повишаване на приходите в общински бюджет, защото разходите по администрирането им са по-големи от приходите, обяснява градоначалникът.

Българските местни власти са единствените от ЕС, които разчитат само на имуществените данъци. В повечето страни разчитат на постъпленията в съчетание между имуществените и подоходните, а някъде и дори на приходи върху потреблението, т.е. в местната хазна влиза отчетност и от ДДС-то в региона, посочи Иво Димов.

"Националното сдружение е заявило не веднъж принципната си позиция по този въпрос-общините в България да имат собствен подоходен местен данък. Но за да се случи това трябва сериозен дебат, който да мине през НС и в крайна сметка да се промени целият законодателен данъчен пакет. Далеч съм от мисълта, че това може да се случи в рамките на година, но определено трябва да се върви в тази посока, за да има местната власт повече стимули и възможности за развитието  на местната икономика, за подобряването на средата за живот. Защото, в крайна сметка, общините се грижат и за училищата, и за пътната инфраструктура на териториите си, и за транспорта в населените места."

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Банко
    5 -1
    17:45, 12 ное 2019
    Хайди де общината с мен ли е работила чиновника който седи на масата с мен ли работил до късно
  • 2
    Са
    Сатър
    8 0
    09:06, 13 ное 2019
    Няма нищо лошо в това предложение, само че няма как обикновените хора да го променят, нека се внесе в Народното събрание, чрез народен представител, да мине през финансовата комисия и тогава ще се види дали може или не може.
Последни новини