От РЗИ призовават да се включим в кампанията в подкрепа на донорството

От 5 ноември до 5 декември тази година тече информативна кампания на Министерство на здравеопазването и Българския червен кръст в подкрепа на донорството. Целта й е да се увеличи броя на трансплантациите в България, едно от най – значимите постижения на медицината днес, защото връща на безнадеждния живот.

В България вече се правят най- модерните трансплантации и в същото време чакат органи 1151 човека, чийто живот зависи от благородството на дарители и съгласието на близките им.

Липсата на донори е в световен мащаб, а ниският им брой у нас не позволява на страната да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би дало възможност да получаваме органи отвън или наши пациенти да бъдат трансплантирани в чужбина.

Да дариш органи е като кръводаряването – част от човек връща живот на друг. Прекрасно би било всеки един от нас да го осъзнае и приеме като лична кауза. Добре е да споделим мнението си с нашите близки и заявим желанието си приживе.

Ако сте сред хуманистите, приели предизвикателството, може да получите донорска карта „Да! За живот! от доброволците на БЧК-Смолян или я изтеглите от сайта на кампанията www.zajivot.bg. Картата изразява съгласие за донорство в случай на безспорно доказана медицински мозъчна смърт и няма официална стойност без съгласие на близките ви.

Ние от РЗИ сме на разположение да отговорим на въпросите ви какво е донорството, кога и при какви условия може да се случи. В знак на подкрепа на кампанията служителите на РЗИ – Смолян взехме своите карти. През следващата седмица пред сградата на инспекцията, с народна музика и танци, ще привлечем вниманието на гражданите да помислят по темата.

Какво представлява трансплантацията?

Трансплантацията се определя като едно от Чудесата на съвременната медицина. Тя е сложна операция, при която на болен човек (реципиент) се присажда нов орган, тъкани и клетки. Това позволява на стотици хора с тежки заболявания да продължат да живеят. Най-често реципиенти са хора, страдащи от бъбречна, сърдечна или чернодробна недостатъчност, такива, които страдат от левкимия или други, които се нуждаят от нови роговици. За тях единственият шанс за лечение е получаването на нов орган, тъкани или клетки, чрез трансплантацията. В България към 1 ноември тази година броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1151. Най-много са нуждаещите се от присаждане на бъбрек – това са 1041-ма души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 50-ма, а от сърце – 41. Своята белодробна трансплантация очакват 19 български граждани.

Съществуват три основни вида трансплантация – на органи, на тъкани, на клетки. Органната трансплантация може да бъде на сърце, черен дроб, бял дроб, бъбрек, панкреас и черва. Засега в България се присаждат само сърце, черен дроб и бъбреци. През 2019 г. е извършена и 1 трансплантация на бял дроб с участието на български лекари.

Тъканната трансплантация представлява присаждане на тъкани – кожа, кости, хрущяли, сухожилия, кръвоносни съдове, очни роговици и други. Трансплантация на тъкани се извършва за възстановяване на пациента при травми, сериозни наранявания, изгаряния, при пластична хирургия и др.

Клетъчната трансплантация представлява присаждане на клетки. В момента утвърдена медицинска процедура е само присаждане на хемопоетични стволови клетки. Те се използват при лечение на сериозни онкохематологични заболявания и при някои видове солидни тумори.

Ин витро оплождането на донорска яйцеклетка също представлява клетъчна трансплантация.

Донор на тъкани и клетки може да бъде както жив, така и починал човек.

Къде се извършват трансплантации в България?

Това може да научите на интернет страницата на кампанията на адрес www.zajivot.bg.

От началото на 2019 г. до началото на месец ноември тази година в България са извършени общо 44 трансплантации:

  • 29 трансплантации на бъбрек (20 от трупен донор и 9 от жив донор);

  • 12 трансплантации на черен дроб (9 от трупен донор и 3 от жив донор);

  • 2 трансплантации на сърце.

  • 1 трансплантация на бял дроб

  • В листата на чакащите за трансплантация към средата на месец октомври обаче фигурират имената на 1151 български граждани

Защо няма достатъчно донори?

Една от основните причини за недостатъчното количество органи се състои в недобрата осведоменост на близките на човека в мозъчна смърт, за да дадат съгласието си той да стане донор.

Кой може да бъде донор?

Донор може да бъде лице в състояние на медицински установена фактическа мозъчна смърт. Това състояние е необратимо. Мозъчната смърт се установява от комисия от трима лекари. Процедурата, която се следва в България, е идентична с тази във всяка развита държава и отговаря на световните медицински стандарти. За да докажат, че няма пропуски при установяването на смъртта, лекарите са длъжни да попълват подробен протокол, утвърден от Министерството на здравеопазването.

Едва след установяването и доказването на мозъчната смърт органите на човек могат да се използват за трансплантация.

Признаци за мозъчна смърт:

  • пълно и трайно отсъствие на съзнание;

  • двустранно разширени очни зеници и липса на зенична реакция на светлина;

  • трайно отсъствие на спонтанно собствено дишане, изискващо изкуствена вентилация на белите дробове;

  • отсъствие на всички видове реакция на болкови дразнения в областите, инервирани от черепно-мозъчни нерви;

  • липса на мозъчен тонус;

  • както и резултати от изследвания, клинични тестове и инструментални методи за доказване.

Как човек би могъл да изрази волята за донорство?

При несъгласие

Всеки дееспособен български гражданин, както и чужденец, пребиваващ продължително, дългосрочно или постоянно в Република България, има право приживе да изрази изрично писмено несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта си.

То може да се отнася до определени или всички органи, тъкани и клетки. Това става при общопрактикуващия лекар чрез подписване на декларация, утвърдена от министъра на здравеопазването по предложение на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Волята му се отбелязва и на последната страница на здравно-осигурителната книжка.

Лица, които са с прекъснати здравноосигурителни права, не са здравноосигурени или не са избрали общопрактикуващ лекар, могат да изразят несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта им чрез подписване на декларация, утвърдена от министъра на здравеопазването. Декларацията се подава в два екземпляра в общината по постоянен адрес.

При съгласие

В нашата страна за всеки човек, който изрично не е изразил писмено нежелание да бъде донор, се подразбира, че е съгласен на този хуманен акт в случай на смърт. Въпреки това, при мозъчна смърт нито един лекар в България не може да извърши взимане на органи и тъкани без съгласието на близките му. За да вземе адекватно решение, семейството на потенциалния донор би искало да знае какво той мисли за това. По тази причина би било добре всеки от нас да разговаря с близките си по въпрос за донорството и да изрази волята си.

В сайта на кампанията и от активисти на БЧК всеки желаещ може да получи донорска карта. Тя може да бъде попълнена заедно със семейството, и включена като допълнение към личните документи на всеки от нас. Картата няма юридическа стойност, но би помогнала за взимане на решение при нужда.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини