6 °C

Две от луните на Нептун в невиждан танц по орбитите си (видео)

Дори по дивите стандарти на външната Слънчева система странните орбити, по които се носят двете най-вътрешни луни на Нептун, са безпрецедентни, според новопубликуваните изследвания.

Експертите по орбитална динамика наричат това ​​„танц на избягване“, изпълняван от малките луни Найад и Таласа. Двете са истински партньори, обикалящи само около 1850 километра един от друг. Но те никога не се доближават толкова много. Орбитата на Наяд е наклонена и перфектно разчетена. Всеки път, когато задминава по-бавно движещата се Таласа, двете са на разстояние около 3540 километра един от друг.

В тази вечна хореография Наиад се завърта около ледения гигант на всеки седем часа, докато на Таласа по външната писта обиколката отнема седем часа и половина. Наблюдател, седнал на Таласа, ще види Наяд в орбитада минава два пъти отгоре и след това два пъти отдолу. Този модел нагоре, нагоре, надолу, надолу се повтаря всеки път, когато Наяд изпревари с четири обиколки Таласа.

Въпреки че танцът може да изглежда странно, той държи орбитите стабилни, казват изследователите.

"Има много различни видове" танци ", които планетите, луните и астероидите могат да следват, но такъв никога не е виждан досега", казва Марина Брозович, експерт по динамика на слънчевата система в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния и водещ автор на новото изследване.

Далеч от притеглянето на Слънцето, гигантските планети на външната Слънчева система са доминиращите източници на гравитация, с десетки и десетки луни. Някои от тези луни са се образували заедно с техните планети и никога не са се придвижвали другаде, други били пленени по-късно, след което останали в орбити, продиктувани от техните планети. Някои орбитират в посока, обратна въртенето на техните планети; други разменят орбитите си, сякаш за да избегнат сблъсък.

Нептун има 14 потвърдени луни. Несо, най-отдалечената от тях, орбитира в силно елиптичен контур, който го отнася близо 74 милиона километра от планетата, а обиколата отнема 27 години.

Наяд и Таласа са малки. Те са две от седемте вътрешни луни на Нептун, част от система със слаби пръстени. ;Смята се, че  когато Нептун заловил своята гигантска луна Тритон, е имало сблъсък в негов спътник и тези вътрешни луни и пръстени са се образували от остатъчните отломки.

"Подозираме, че Наяд е бил изхвърлен в наклонената си орбита от по-ранно взаимодействие с една от другите вътрешни луни на Нептун", каза Брозович. "Едва по-късно, след установяването на орбиталния си наклон, Наяд е можел да се установи в този необичаен резонанс с Таласа."

Брозович и нейните колеги открили необичайния орбитален модел, използвайки анализ на наблюдения от космическия телескоп Хъбъл на НАСА. Изследването им дава и първия намек за състава на вътрешните луни на Нептун. Изследователите използвали наблюденията, за да изчислят тяхната маса и, следователно, плътността им, която се оказала близка до тази на водния лед.

"Найад и Таласа вероятно са били заключени заедно в тази конфигурация от много дълго време, защото това прави орбитите им по-стабилни. Те поддържат мира, като никога не се приближават твърде много", казва Марк Шоултър, планетарен астроном от института SETI в Маунтин Вю, Калифорния и съавтор на новото изследване.

Marina Brozović et al. Orbits and resonances of the regular moons of Neptune, Icarus (2019). DOI: 10.1016/j.icarus.2019.113462, https://arxiv.org/abs/1910.13612

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини