Световен ден на тоалетната

Изображение 1 от 2

    Световния ден на тоалетната се отбелязва на 19 ноември. Денят е обявен от ООН за официален международен ден през 2013 година, но апелът за повишаване нивото на хигиенна култура е много по-отдавнашен. Дата се отбелязва от 2001 година по инициатива на Световната здравна организация и на Световната тоалетна асоциация, тъй като около 40% от населението на земята нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия.

    Първите тоалетни се появяват 2500 години преди новата ера в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим. Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните са обикновено част от обществените бани.

    Според проучванията всеки човек прекарва около 3 години от живота си в тоалетната. Между 6 и 8 посещения на ден прави здравият човек. Най-известната поговорка, свързана с тоалетната е че "и царят ходи там сам".

    Основател на Световната организация за тоалетните е Джек Сим. 

    Създател на тоалетната чиния е кръщелникът на английската кралица Елизабет Първа. През 1589 Джон Харингтън е изобретил тоалетната с канали. Няколко века по-късно в тоалетните вече има и електроника, фотоклетки, те могат да бъдат химически. 

    През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна.

    Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода. На френските мебелисти от времето на Луи ХV принадлежи изобретяването на бидето. През 16 век обаче има бум на сифилиса и тогава хората започват да свързват заразата с използването на общите бидета и обзети от страх от зараза се отказват изцяло от хигиената на водата и сапуна.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини