Прокуратурата иска прекратяване на сдружение заради заплаха за националната сигурност

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил сезиран от ДАНС за регистрирано сдружение с нестопанска цел със седалище в Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност.

Справката от ДАНС Цацаров е изпратил на компетентната прокуратура т.е. Окръжната прокуратура в Благоевград. Оттам са възложили проверка, след приключването на която, днес е бил сезиран Окръжен съд - Благоевград. Исковата молба е за прекратяване на "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права". Основание за това е дейността му, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г.), но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на РБългария.

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува пълния текст на исковата молба на ОП - Благоевград, със заличени лични данни.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини