Премиера на стихосбирката на Екатерина Глухова в КДК Смолян, съчета поезия и музика

Изображение 1 от 2

    Младата авторка от Смолян Екатерина Глухова предложи едно различно преживяване на любителите на поезията, по време на представянето на поредната си книга. Този път стихосбирката е под надслов „Онази“, а премиерата й в зала „Петър Стайков“ на КДК в събота, съчета поезия и музика на живо. Цветната, не само като визия, а и като душевност, Екатерина Глухова представи своята седма поред книга с 52 стихотворения. Те са „късове“ от душата на младата жена, която пише с многоцветна емоция, но предпочита черно- белите фотографии. 19 авторски фотоса са включени към поетичната книга на Катя, от които два са корици на книгата, дело на известният фотограф Веселин Боришев. Стиховете на поетесата са за собствените ѝ размисли и емоции, но са и общочовешки.

    За пътя на Екатерина от първата до седмата книга и за търсенията на човека и на поета сподели Захарина Куцева в качеството си на приятел и съмишленик : „Това е силата и самочувствието на твореца – той има право да създава свят, да поставя в него герои, да скрие или покаже себе си, да манипулира формата и да я накара да му служи, за да може после с нейна помощ да ни хване здраво и да направи с нас каквото си поиска и това да ни донесе естетическа наслада, да сме благодарни, че ни се е случила тази среща със света на твореца! И тогава няма значение какво казват литературните критици, няма значение хорът на мрънкащите и на търсещите лесна слава на чужд гръб, няма значение нищо толкова дребнаво ако един текст е стигнал до нечие сърце и го е докоснал!“, каза в представянето на книгата Куцева.

    Освен с хармонията на словото, присъстващите бяха пленени и от музиката на група Freija („Фрея“) от Пловдив – магичния глас на Теодора Стоянова и китарата на Добрин Стоянов, пренесоха слушателите в пространствата на скандинавския фолклор. Изненада беше и импровизацията на Димитър Чолаков върху текстове на Вапцаров, а приятната атмосфера се преля в разговор-дискусия с въпроси, коментари и автографи. Книгата на Екатерина Глухова можете да намерите на официалната и страница в Фейсбук или на Лично съобщение в профила й.

    СмолянБГвести

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини