Ученици от 12 клас се учат как се бутилира вода, започнаха практика в голяма компания в Девин

Ученици от дванадесети клас на гимназията по електротехника в Девин вече реално практикуват и опознават от първо лице бизнеса за бутилиране на вода. Един ден в седмицата на първия срок през 2019/2020 година, вратите на производствената фабрика на една от най-масовите марки за вода в България са отворени за възпитаниците на гимназията. Учениците имат възможността да видят на практика как функционира компания от сектора на бързооборотните стоки, по време на практиката с тях работи и управленският екип на компанията. В първия ден на програмата ги посреща лично ръководителят на цялото производство – Мартин Георгиев, който им дава стриктни инструкции за безопасност и правилата за посетители на завода.

За практикума в завода на Девин, учениците ще преминат през дълъг списък от теми – производство, логистика, качество, здраве, безопасност, околна среда и поддръжка. Часовете ще се водят ръководителите на съответните отдели в компанията. Седмичните посещения са част от учебната програма на децата от паралелките „Компютърна техника и технологии“ и „Бизнес администрация“. В последната си учебна година, всички те трябва да имат натрупан определен брой часове практическа подготовка, за да завършат успешно образованието си. Регионът на Девин разполага с малко възможности за кариерно развитие и професионалният опит -придобит в истинска бизнес среда, е реален шанс за развитието на младите хора, смятат от ръководството на компанията.

„Това, зад което ние като фирма и като екип твърдо заставаме са образованието, развитието на хората и възможностите за практически опит. Вярваме в бъдещето на региона и наистина бихме искали да имаме роля в създаването му. Осигуряваме финансова и нефинансова подкрепа към младите хора от града с надеждата да останат и да се развиват тук. Предоставяме им знания и достъп до нашето международно ноу-хау, богатата ни история и опит, както и възможността да се свържат лично с професионалисти от един от най-динамичните и вълнуващи бизнеси. Силно се надявам, че поне някои от децата ще изберат да стартират професионалния си път в нашата индустрия и дори в компанията“, смята Томас Кренбауер, главен изпълнителен директор на „Девин“ ЕАД.

Наскоро Девин, в сътрудничество с друга компания от региона, стартира специална паралелка в същото училище, за да обучи следващото поколение техници по автоматизация – дисциплина, защитена в Закона за професионалното образование и обучение поради острия недостиг на кадри. Завършилите специалността „Техник по автоматизация“ ще могат да организират и контролират дейности по поддръжката и експлоатацията на техническите устройства в рамките на различни видове автоматизирани системи. На учениците в паралелката се предлагат месечна стипендия, платени стажове и дори настаняване за тези от тях, които не живеят в града. След завършване на първия випуск, при отлично представяне и взаимен интерес, децата ще получат възможност за професионално развитие в завода. Инициативата се ползва с подкрепата на местните власти и Регионалния инспекторат по образование, а амбицията на „Девин ЕАД“ е в бъдеще паралелката да привлича ученици от цялата област, които да кандидатстват за обучение.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини