Двама загинали след взрив и пожар в "Пирогов"

Двама души са загинали след взрив в кислородната система в болница "Пирогов" в София. След взрива е възникнал пожар.

Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира на втория етаж в болницата. Вследствие на взрива има и срутена стена в отделението.

Пожарът е бил потушен в рамките на 40 минути.

15 души са били обгазени от дима на пожара. Няма опасност за живота им. 

Екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата - около 60 души. Част от тези, които са най-трудно подвижни, са били изнесени на ръце. Реакцията на лекарите в болницата е била безупречна. 

Загиналите са двама души, кото са били пациенти на болницата на 55 и 68 години. Близките им са уведомени.

От болница "Пирогов" откриха гореща телефонна линия за близки на техни пациенти, но отправят молба да звънят само роднини на лежащи във Вътрешното отделение.

4 линейки са изпратени пред болницата. Военномедицинска академия също е изпратила своя линейка, съобщиха от лечебното заведение.

Вътрешният министър Младен Маринов изключи злонамерено и външно действие за предизвикване на инцидента. По думите му охраната на болницата е изключително добра.

Заместник-директорът на болница "Пирогов" Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява:

"По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние. "

Районът пред болницата е отцепен. На място е вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

На място са изпратени 12 пожарни, 32 пожарникари и 36 полицаи, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов:"Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини