Общинският съвет единодушно одобри кредита от 1.5 млн. за Планетариума, този път без скандали

    С 26 гласа „за“, без „против“ и "въздържал се“, Общинският съвет одобри предложението за кредит, с който да се финансира ремонта на сградата и смяната на апаратура и техника от ново поколение в Планетариума в Смолян. Общата стойност на проекта е над 4 млн. лв., а финансирането ще бъде комбинирано, като община Смолян ще вземе кредит от 1.5 млн.лв.

    Съветникът от ГЕРБ Стоян Иванов обяви, че общинският дълг ще се увеличи, но няма да натежи на местната хазна, защото при реализацията на проекта щели да се плащат само 20% от лихвите. Инж. Кръстанов от БСП контрира, че гратисният период на кредита е само 36 месеца, а целият срок е 204 месеца общо, в които ще трябва да се изплаща и определи изказването като „некоректно“. Кръстанов обаче призна, че макар и да натежи новият дълг, това е единствения начин за финансиране на проекта за Планетариума.

    Така на практика новият дълг за ремонта и оборудването на звездната институция, която е сред най-популярните научни обекти за туристите, ще се случи. Припомняме, че той  беше отказан с гласовете на опозицията от предишния общински съвет със скандали и обявен като безкрайно ненужен и щял да тежи на новото ръководство на общината. Сега обаче ,когато ръководството се оказа почти в същия състав и след изборите, дългът беше приет напълно единодушно и проектът предстои да стартира.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини