Скандалният тото пункт в Устово предизвика "проверка" на всички стари павилиони

Изображение 1 от 3

    Като допълнителна последна точка в дневния ред, общинският съвет изслуша позицията на жителите на квартал „Устово“ по повод на павилиона на Спортния тотализатор поставен насред тротоара пред сграда с емблематично пано. Тото пунктът разбуни духовете на устовци, а Манол Руженов, като председателят на читалище „Кирил Маджаров“ и упълномощен от жителите на квартала, изложи позицията им. Той приложи снимков материал и подписка, в която до момента са се подписали над 300 души, живеещи в Устово.

    Хората са категорично против павилиона на тотото на тротоара, пред емблематичната сграда с пано. Фасадната творба е част от културното наследство и е част от културната идентичност на града, и дори да е спазена процедурата по отдаване под наем, не може павилионът да е на място, което свързва основните части на квартала- площад с паметници, старинни къщи и алея на възрожденците, смятат живеещите там.

    „Това задължава и налага спазване на етични норми, за да се запази идентичността на градската среда и дизайн.“, пише в декларацията и се настоява местната администрация да използва експерти, за да се запази естетиката.

    Хората смятат, че сега липсва естетика и са разочаровани, защото не искат да живеят на място, където се поставят хазартни игри до културна сграда. Възмутените устовци твърдят още, че това допринася за снижаване на културната стойност и граничи с кич, като настояват павилионът да се премести и да се възстанови разрушения тротоар, а на мястото на отрязаното дърво- да се засади друго. Предлага се и премахване на телефонната кабина в близост, но ако не се вземат мерки по сигнала им, те обявиха, че ще продължат да отстояват позицията си.

    Зам.-кметът Марияна Цекова присъства на сесията и веднага даде отговор на поставените искания, от които стана ясно, че стартират срещи с експерти и анализ на всички стари и грозни павилиони, които загрозяват градската среда.

    „След като не им харесва, живеем в гражданско общество, разговаряхме с кмета и главния архитект, и в понеделник /б.а.2 декември/ колеги от всички дирекции, които отговарят за действията на общината за сгради и павилиони по чл. 56 /преместваеми обекти/- ще разгледат всичко, което касае павилионите, не само този, който е предмет на подписката.“, каза Цекова и допълни, че отговор на жалбата на устовци, ще бъде даден след проверката. Такава предстои за всички сгради, а след изготвяне на доклада, ще се вземе решение от всички живеещи в квартала как да се процедира с тото пункта, обобщи инж. Цекова.

    Стефан Сабрутев в отговор припомни, че от БСП не един път са предлагали точно обектите по чл. 56 да имат одобрение и е време да има архитектурни кодове по квартали, които да се спазват, като даде пример с направеното в първа градска зона с еднотипните дървени къщички. „Надявам се да се огледа целия град, не само в Устово, защото има много грозни павилиони в целия град.“, призова Сабрутев.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини