6 °C

Скандалният тото пункт в Устово предизвика "проверка" на всички стари павилиони

Изображение 1 от 3

  Като допълнителна последна точка в дневния ред, общинският съвет изслуша позицията на жителите на квартал „Устово“ по повод на павилиона на Спортния тотализатор поставен насред тротоара пред сграда с емблематично пано. Тото пунктът разбуни духовете на устовци, а Манол Руженов, като председателят на читалище „Кирил Маджаров“ и упълномощен от жителите на квартала, изложи позицията им. Той приложи снимков материал и подписка, в която до момента са се подписали над 300 души, живеещи в Устово.

  Хората са категорично против павилиона на тотото на тротоара, пред емблематичната сграда с пано. Фасадната творба е част от културното наследство и е част от културната идентичност на града, и дори да е спазена процедурата по отдаване под наем, не може павилионът да е на място, което свързва основните части на квартала- площад с паметници, старинни къщи и алея на възрожденците, смятат живеещите там.

  „Това задължава и налага спазване на етични норми, за да се запази идентичността на градската среда и дизайн.“, пише в декларацията и се настоява местната администрация да използва експерти, за да се запази естетиката.

  Хората смятат, че сега липсва естетика и са разочаровани, защото не искат да живеят на място, където се поставят хазартни игри до културна сграда. Възмутените устовци твърдят още, че това допринася за снижаване на културната стойност и граничи с кич, като настояват павилионът да се премести и да се възстанови разрушения тротоар, а на мястото на отрязаното дърво- да се засади друго. Предлага се и премахване на телефонната кабина в близост, но ако не се вземат мерки по сигнала им, те обявиха, че ще продължат да отстояват позицията си.

  Зам.-кметът Марияна Цекова присъства на сесията и веднага даде отговор на поставените искания, от които стана ясно, че стартират срещи с експерти и анализ на всички стари и грозни павилиони, които загрозяват градската среда.

  „След като не им харесва, живеем в гражданско общество, разговаряхме с кмета и главния архитект, и в понеделник /б.а.2 декември/ колеги от всички дирекции, които отговарят за действията на общината за сгради и павилиони по чл. 56 /преместваеми обекти/- ще разгледат всичко, което касае павилионите, не само този, който е предмет на подписката.“, каза Цекова и допълни, че отговор на жалбата на устовци, ще бъде даден след проверката. Такава предстои за всички сгради, а след изготвяне на доклада, ще се вземе решение от всички живеещи в квартала как да се процедира с тото пункта, обобщи инж. Цекова.

  Стефан Сабрутев в отговор припомни, че от БСП не един път са предлагали точно обектите по чл. 56 да имат одобрение и е време да има архитектурни кодове по квартали, които да се спазват, като даде пример с направеното в първа градска зона с еднотипните дървени къщички. „Надявам се да се огледа целия град, не само в Устово, защото има много грозни павилиони в целия град.“, призова Сабрутев.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  13 дек 2019
  Последни новини