Българи ръководели международна ОПГ за източване на банкови карти

Специализираната наказателна прокуратура и ГДБОП заловиха престъпна група за манипулиране на банкомати и източването им в страни от България, Европейския съюз и Латинска Америка.

Подробности за разбитата група за производство и държане на скимиращи устройства за източване на кредитни и дебитни сметки даде говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева на брифинг пред журналисти.

Престъпната група се състои от четири лица, сред които двама братя. Те са имали важна логистична роля, а групата е действала на територията на България и чужбина от началото на 2018 г. Всичките са задържани и им е постановена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 15 000 лв. Ако пострадалите хора не били абонирани за смс известяване, понякога дори не разбирали, че наличността им по сметката липсвала.

Претърсени са 7 адреса и 3 коли на територията на София и село Нови хан. В резултат на претърсванията са установени две помещения като работилници и от тях са иззети много флашпамети, карти, външни хард дискове, заготовки, лайсни за банкомати, ластики и заготовки за усти, миникамери, мемори карти и други.

Единият от участниците през 2015 г. е осъден във Виетнам за скимиране на банкови карти, а другият от участниците през 2017 г. е задържан в Сантяго, Чили, за незаконно теглене на парични средства, за което е осъден за ефективно. Третият от участниците в престъпната група е задържан в Талин, Естония, за същата дейност - източване на банкови карти.

Един от участниците в групата отговарял за изготвянето на скимирашите устройства, а другите трима отговаряли за набирането и обучението на мулета, които били изпращани в чужбина с цел да манипулират банкоматите и да теглят паричните наличности.

Прокуратурата е установила, че манипулирането на банкоматите се е извършвало в страни от Европейския съюз - Италия, Германия и Франция. Самото неправомерно теглене на парите се е ивършвало в страни от Латинска Америка - Чили, Перу, Бразилия, Индонезия, остров Бали, Индия, а напоследък особено актуално било и Израел.

Манипулиране на банкоматите ставало и по българското Черноморие, основно през активния летен сезон. Основата причина за извършването на тези престъпления във въпросните страни било, защото там банкоматите не били осигурени с чип и пин система. По този начин можело да се разчита само данните от магнитната карта. Финансовите постъпления се връщали обратно в България на малки суми, а мулетата ги превеждали чрез системата за бързо разплащане на имената на роднини на членове на групата. Това се правило с цел да не се буди някакво съмнение.

Скимиращата техника се изпращала по два начина - със спедиторски фирми или по шофьори на транспортни фирми. Прокурор Милева обясни, че скимиращите устройства се изработват от електронни елементи, платки, батерии и карти памети, които са монтирани върху пластмасови, метални или карбонови елементи, имитращи оригиналните части на банкоматите.

Скимиращите устройства могат да бъдат монтирани както върху слота на банката, така и на клавиатурата, където се въвежда пин кодът. Основната цел на устройствата е да записват данни от банковата карта, както и съответния пин код. Старите устройства се поставят с помощта на залепването с двойнолепяща лепенка, а новата тенденция при изработването им е да се правят в по-малки размери, което позволява тяхното поставяне вътре в слота. Поставянето им става с помощта на метални пластини, с които усторйството се вкарва вътре в слота и става незабелижими за гражданите, разкриха от прокуратурата.

Задължително условие и при старите, и при новите устройства е наличието на микрокамера, която да записва данните от магнитната лента и пин кода. Свалянето на данните става чрез програми за криптиране и записване.

Разследващите органи са имали за цел не да се задържат мулетата, които източват пари на гражданите, а да се стигне до организаторите на престъпната дейност, както и до хората, които разработват самите скимиращи устройства. По думите на заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев групи от такъв характер са изключително конспиративни, мнителни и взимат всички мерки за безопасност - с изключване на телефони или просто не използват такива.

"Лошото е, че една немалка част от организираните престъпни групи разполагат с информация как и по какъв начин работи МВР, както и какви методи използват", предупреди зам.-шефът на ГДБОП.

Хубавото от цялата работа е, че службите все пак са успели да стигнат до конкретните хора, които изработват, осъществяват и организират престъпата група.

По думите на Темелакиев престъпленията със скимиращите устройства са стара практика, която продължава да действа. Мащабите на такъв род престъпления са силно редуцирани.

"До вчера групата беше доволна от живота", отсече Темелакиев.

В заключение той каза, че е важно пин кодът да се закрива при въвеждане в банкомата, за да остане той в тайна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини