Горските власти признаха: Няма резултат от борбата с короядите и вредителите, трябват нови мерки

    Вече година и половина, след бедствията от снегове и ветрове, се работи по програма за спасяване на родопските гори от корояди и други вредители, но резултатите не са добри. Това показват проверките на горските територии към края на тази година. От Южно централното горско предприятие в Смолян, което отговаря за горите на няколко области в южна България, планират нови мерки, за да спасят нападнатите от вредители гори.

    Към есента на 2019 година междинните резултати от година и половина проучвания показват, че опасността от намножаване и нападение върху здрави насаждения в близост до ветровалните територии на стопанството е реална. В допълнение, експертите отчитат, че въпреки стройната организация за бързо усвояване на повредената дървесина, наличието на пънове, връхни части на стъбла и клони, които са остатъчен хранителен субстрат, позволява намножаването на най-опасните видове корояд по смърча (Ips typographus) и белия бор (Ips acuminatus).

    През следващата 2020 година, ЮЦДП – Смолян планира да провежда поредица от мерки, свързани с редовни наблюдения за своевременно регистриране на нападения в прилежащите на ветровала гори. Планира се и прилагането на преки мерки, в това число залагане на ловни дървета, чрез които да се редуцира числеността на вредителите. В допълнение се разглеждат и възможностите за прилагане на методи за биологична борба с короядите, чрез използване на патогенни гъби, които ще бъдат реализирани с помощта на експертите от Института по гората при БАН.

    Те участват в стартиралия през пролетта на 2018г проект, чиито цели са свързани с установяване на основните видове насекоми, наблюдение на тяхното развитие и намножаване в актуалните условия в горите след ветровала, както и набелязване на ефективни мерки за борба, с цел минимизиране на бъдещи повреди върху живите дървета на територията на стопанството. С помощта на феромонови ловилки е била отчетена висока численост на основните видове корояди в района, което е доказателство за опасност от нападения върху здрави дървета през 2020 г., сочат данните на горските експерти. В същото време във феромоновите ловилки са установени и видове специализирани хищници по корояда, числеността на които обаче е сравнително ниска и не може да се очаква съществено въздействие върху вредителите, сочат още наблюденията на специалистите. В същото време експертите отчитат, че най-опасните видове корояд по смърча имат достатъчно хранителна среда и се размножават агресивно.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини