Историческият музей "влиза" в църквата, показва празничните обредни хлябове и раздава за здраве и благополучие

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян стартира музейна програма „Обредни хлябове за храмовите празници“, която ще представи традициите, свързани с приготвянето и украсата им за църковните празници.
Първото събитие е посветено на Никулден – един от най-големите зимни празници, на който храмов празник ще чества църквата „Св. Николай Чудотворец“ в кв. Устово.
Именно там на връх празника, Регионалният исторически музей ще представи Никулденски обредни хлябове, които народът по нашите земи нарича : Боговица, Никулски хляб, Никулденски колак, Никулденски кравай, Богова пита, Никулска пита, Параклис, Служба, Светец, Петохлебие и др. Тези пити са с пластична украса върху тях, изобразяваща традиционни представи за света, с врязан отпечатък от просфорник и са били схващани като своеобразно жертвоприношение на светеца – повелител на моретата и покровител на моряци и рибари.
Като всяка „жертва“ и обредните хлябове за Никулден най-напред ще бъдат осветени, след което от тях ще се раздава за здраве и благополучие на хората, семействата и общността.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини