Над 2.5 млн.лв. са вложени в област Смолян за защита от наводнения и свлачища

С над 8 млн. лв., осигурени по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., която се управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, ще бъдат защитени от наводнения и свлачища областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

С парите се укрепват критични участъци по реките Струма, Места, Арда и Марица и техни притоци, а четирите областни администрации изпълняват стратегическия проект „FLOOD PROTECTION“, насочен към справяне с риска от наводнения в трансграничния регион. В област Смолян по проекта са вложени малко над 2,5 млн. лв. С част от тях е финансирана подпорна стена по десния бряг на р. Черна (основен приток на река Арда) на ул. „Петър Берон“ в град Смолян. Така е възстановена и укрепена главната пътна комуникация на града, почистено е речното корито и е предотвратено бъдещо разрушаване на бреговете, защитавайки живеещите в съседните блокове. С другата част от финансирането е изградена нова и наградена съществуваща стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев”  на гр. Златоград. Нова стоманобетонна стена вече има и по левия бряг на р. Чепинска в гр. Рудозем.

Партньори от гръцка страна са Регион на Централна Македония, регион на Източна Македония и Тракия и децентрализирана администрация на Македония и Тракия.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини