Показаха пушката на Петко войвода в хасковския музей, откриха и фотоизложба

    За първи път в Хасково бе показана единствената запазена пушка на Петко Каракирков (Киряков). Оръжието бе представено в Регионалния исторически музей днес.

    Пушката е марка "Уинчестър", модел 1866 г. и е доставена от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян, където се съхранява. От там обясниха, че това е една от малкото скъпоценни реликви на този велик българин. Разказаха и документални свидетелства, потвърждаващи, че именно въпросната пушка е ползвана от войводата. Когато дружината на комитата е разпусната, пушката е съхранена от секретаря на Петко войвода – Атанас Келпетков. През 1952 година негови наследници я предават на тогавашния Родопски народен музей. 

    Според преданията, пушката му е подарък от руски император. 

    Днес в хасковския музей бе открита и временна експозиция от 25 табла с паметниците на Закрилника на Тракия и Родопите у нас и в чужбина, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода. В залата за временни експозиции, гостите бяха посрещнати с изпълнения на фолклорна група "Тракийска дъга" към читалище „Тракия”.

    Директорът на хасковския музей Пенко Добрев представи и фотоалбум "Капитан Петко-Закрилникът на Тракия", отпечатан в 1000 екземпяра от културната институция със съдействието на хасковска фирма. Книжката съдържа информация и снимки от живота и делото на легендарния войвода, включително и участието му за опазване на региона от башибозушките банди на Сенклер, обясни Пенко Добрев.

    Автор-съставетел на албума е д-р Красимира Узунова, а дизайнът и предпечатът са дело на Антония Петрова. "В един кратък вид е пресъздаден жизнения път на войводата, който с оръжие в ръка, зачеркнал личен живот през годините е воювал за свободата на българите в Тракия. Неговото дело остава завинаги", заяви д-р Узунова.

    За откриване на временната експозиция дойдоха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, зам.-кметът Мария Вълчева, началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева, директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова, общественици.

    Пушката и изложбата ще останат в хасковския музей до края на януари 2020 година.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Уш
      Ушев
      9 -6
      20:28, 5 дек 2019
      Това Директорче пак сте го снимали до пушката. Той не е ли чел отзивите от предишния път, когато се беше снимал с нея. Какво търси там. Покажете само пушката.
      • Ка
        Кап. Петко
        4 -4
        09:59, 6 дек 2019
        А къде искаш да е? Или по-добре никъде да не е и нищо да не прави за културата на града, че такива като вас да са по-спокойни?!
    • 2
      Чи
      читател
      1 0
      14:01, 6 дек 2019
      На мен ми се иска,да четем за свършената работа от страна на управляващите града и областта,не само да обикалят по концерти,изложби,стихосбирки и вечеринки. Не ни интересува къде са присъствали,а какво са свършили от обещаното
    Последни новини