Близо 2 милиона българи празнуват на Никулден - именици, банкери, търговци и бургазлии

На 6 декември празнуват както носещите името на свети Никола и производните му, така и рибарите, моряците, банковите служители, търговците, фармацевтите. Денят е избран и за официален празник на Бургас. Така общият брой на имащите личен и професионален празник у нас скача до почти 2 милиона, сочат данните на НСИ.

Към края 2018 г. името Николай са носили близо 90 хиляди мъже, което го прави сред най-разпространените в страната ни, наред с Иван, Георги и Димитър. Никола е далеч по-назад, но остава в Топ 20 на имената на българските мъже – около 37 хиляди го носят.

Жените с името Николина са близо 15 хиляди, а Никол са кръстени около 10 хиляди българки, предимно от по-младото поколение. Името Никол е сред най-разпространените при момиченцата в последните години.

В Асеновград имениците днес са малко под 2000. Най-голям е броят на мъжете, носещи имената Николай и Никола – почти 1400. При именичките Николина и Нина водят класация, гонени плътно от по-модерните вариации на името Никол и Николета.

Николай е руската форма на името Никола. Името Никола има гръцки произход и произлиза от гръцките думи побеждавам (nikáo) и народ (laós).

Кой е Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола?

Той е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.

В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий свети Никола бил епископ в Мира. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия в храма били изгорени 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.

През 325 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ свети Никола. Съборът не минал без инциденти. Свети Никола удря шамар на Арий, разгневен от ереста му, която не почита Христос.

За разлика от повечето свои събратя светци Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Свети Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви, такава частица се пази и почита и в храма „Свети Николай“ в София и Созопол.

До наши дни са достигнали множество легенди, както и техни варианти.

Спасението на трите девици

Преданието разказва как свети Никола помогнал на изгубил богатството си човек с три дъщери. Във времената, в които живеели, жените не можело да се омъжат без зестра и над тях грозяла опасността да бъдат принудени да станат блудници. Когато техният баща се решавал да продаде някоя от дъщерите си, ненадейно някой променял съдбата ѝ. Разбира се, това бил светецът, който подхвърлял кесия с жълтици през прозореца и без да чака отплата си тръгвал, без да бъде разкрит от никого. Същото се повторило за втората и третата дъщеря – по една кесия, с чиято помощ девойките успявали да се оженят. На третия път търговецът хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат светиНикола като закрилник на имота и парите.

Според един от вариантите на легендата свети Никола подхвърлил торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в прострените да се сушат на камината чорапи. Така било поставено началото на традицията, популярна в Северна Америка и Западна Европа, да се оставят чорапи на Коледа, в които добрия старец поставя своите подаръци.

Спасението на три деца

Една от най-популярните легенди е и най-жестоката. Един касапин убил три деца и ги насякъл в каца за осоляване на месо. Когато свети Никола съзрял стореното, той горещо се помолил и молитвите му били чути – децата оживели като по чудо. Счита се, че тази легенда е вариант на легендата за трите дъщери получили зестра от свети Никола. Тази история е и най-често изобразявания мотив при светеца – с трите възкръснали деца.

Спасението от буря

Веднъж свети Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Свети Никола запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията Никулден да не остава без шаран на трапезата.

Интересни факти

  • Свети Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.

  • Почитта към светеца в Русия е добре известна. В Московска Русия и Руската империя свети Никола е заемал първо място сред светците (следван от Дева Мария) в броя на храмовете и посветените икони. До началото на 20 век името му е сред най-предпочитаните за новородените в Русия. Има руска поговорка: „Помоли свети Никола и той ще предаде на Спасителя“ („Попроси Николу, и он скажет Спасу“).

  • Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България.

  • Свети Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

  • От началото на 21 век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Лаос, Македония, Ниуе, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.

  • Свети Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини