22-годишен народен певец събира родопски носии, представя първата си книга за родния край

„Село Гърнати-кътче от рая“ е първата книга на младия народен певец Филип Синапов, роден в Момчилград през 1997г.

Книгата ще бъде представена пред публиката на Смолян на 16 декември от 17.30ч. в Регионалния исторически музей в областния град, а презентацията ще бъде съпътствана и от музикален поздрав- солово изпълнение на 22-годишният изпълнител с няколко „песни от извора“, под съпровода на гайдар.

В изданието младият автор описва миналото на родния край, проследява неговото историческо развитие и с усет и вещина описва традициите, обичаите, езика, песните на китното родопско село. Освен изпълнител с топъл баритонов глас, Филип издирва и записва автентичен фолклор от своето село Гърнати.
Завършил Националното училище за фолклорни изкуства в село Широка лъка и изпълнява песни от Родопската, Тракийската и Пиринската фолклорна област, като е последовател предимно на традиционното и силно автентично звучене, с изразен собствен стил и музикален почерк.

В момента Филип е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където учи в специалностите „Народно пеене“ и „Музикална педагогика“.

В монографията си особено внимание Синапов е отделил на традиционното облекло на жителите на с. Гърнати, като част от усилията му са увенчани със сериозна лична колекция от народни носии. Филип активно проучва и издирва народни костюми от региона, а в семейството му се пазят 10 женски и 2 мъжки костюма- принадлежали на негови прародители и близки от Гърнати. Всички те ще бъдат представени за първи път пред смолянска публика от самия млад изпълнител, който подробно ще разкаже за съставните им части и битуването им в района.
 Филип е роден в град Момчилград на 3 ноември 1997 година, израства в музикален род, а самият той запява още на 4-годишна възраст. Първите му спомени от ранното детство са свързани с малък касетофон, на който слушал аудиокасети с народни песни. От малък се включва във фолклорните групи на читалището в града, а като солист на тези групи няколко пъти посещава фестивали в Турция, Македония и Гърция, на фестивали, участва в десетки конкурси за народно пеене и фолклор като цяло.

В годините до сега Филип Синапов е завоювал множество отличия и награди, той е и седемкратен носител на златни лири и статуетки от Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, златен медал от Националния музикален и танцов фестивал „Пиленце пее – 2014“, посветен на народната певица Надка Караджова, на златна лира от НМФК “Орфееви таланти“-град Калофер, на златна лира от конкурса „Малешево пее и танцува", на златна лира и почетен знак от Националния старопланински шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“, лауреат и носител на първа награда от Националния младежки фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ 2017 година–град Пловдив. През 2014 реализира шест записа в Българско национално радио и е обявен за „Талант на Момчилград“.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини