8 °C

22-годишен народен певец събира родопски носии, представя първата си книга за родния край

„Село Гърнати-кътче от рая“ е първата книга на младия народен певец Филип Синапов, роден в Момчилград през 1997г.

Книгата ще бъде представена пред публиката на Смолян на 16 декември от 17.30ч. в Регионалния исторически музей в областния град, а презентацията ще бъде съпътствана и от музикален поздрав- солово изпълнение на 22-годишният изпълнител с няколко „песни от извора“, под съпровода на гайдар.

В изданието младият автор описва миналото на родния край, проследява неговото историческо развитие и с усет и вещина описва традициите, обичаите, езика, песните на китното родопско село. Освен изпълнител с топъл баритонов глас, Филип издирва и записва автентичен фолклор от своето село Гърнати.
Завършил Националното училище за фолклорни изкуства в село Широка лъка и изпълнява песни от Родопската, Тракийската и Пиринската фолклорна област, като е последовател предимно на традиционното и силно автентично звучене, с изразен собствен стил и музикален почерк.

В момента Филип е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където учи в специалностите „Народно пеене“ и „Музикална педагогика“.

В монографията си особено внимание Синапов е отделил на традиционното облекло на жителите на с. Гърнати, като част от усилията му са увенчани със сериозна лична колекция от народни носии. Филип активно проучва и издирва народни костюми от региона, а в семейството му се пазят 10 женски и 2 мъжки костюма- принадлежали на негови прародители и близки от Гърнати. Всички те ще бъдат представени за първи път пред смолянска публика от самия млад изпълнител, който подробно ще разкаже за съставните им части и битуването им в района.
 Филип е роден в град Момчилград на 3 ноември 1997 година, израства в музикален род, а самият той запява още на 4-годишна възраст. Първите му спомени от ранното детство са свързани с малък касетофон, на който слушал аудиокасети с народни песни. От малък се включва във фолклорните групи на читалището в града, а като солист на тези групи няколко пъти посещава фестивали в Турция, Македония и Гърция, на фестивали, участва в десетки конкурси за народно пеене и фолклор като цяло.

В годините до сега Филип Синапов е завоювал множество отличия и награди, той е и седемкратен носител на златни лири и статуетки от Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, златен медал от Националния музикален и танцов фестивал „Пиленце пее – 2014“, посветен на народната певица Надка Караджова, на златна лира от НМФК “Орфееви таланти“-град Калофер, на златна лира от конкурса „Малешево пее и танцува", на златна лира и почетен знак от Националния старопланински шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“, лауреат и носител на първа награда от Националния младежки фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ 2017 година–град Пловдив. През 2014 реализира шест записа в Българско национално радио и е обявен за „Талант на Момчилград“.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини