Младежи от Хасково с урок по толерантност със свои връстници от четири държави

    Какво е значението на думите „толерантност“ и „взаимопомощ“, но не като термини, а в реална ситуация, са осмислили групата младежи от Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ в Хасково, които участваха в първия междуучилищен обмен по проект CARE на младежката европейска програма Еразъм + в Литва.

    В проекта, който е за активни дейности за съпричастност и уважение, хасковската професионална гимназия си партнира с още няколко технически училища и гимназии от Полша, Румъния, Турция и литовското училище в град Келме, което е за ученици със специални потребности.

    „Идеята на тренингите и обменът е децата да разберат добре смисъла на думите толерантност и тормоз.“, посочи единият от преподавателите, които са били на визитата - Лидия Маджарова, учителка по философски цикъл. По време на срещите е споделено и как българските тийнейджъри се справят с тези проблеми в ежедневието, ценен е бил съответно и споделеният опит от техните връстници от другите държави в обмена.

    Заедно с децата и младежите със специални потребности от гимназията в Келме хасковските ученици са участвали в тренировки по баскетбол и различни спортни игри. Тогава са усетили и колко повече усиля полагат хората със специални потребности, за да постигат същите резултати, които отбелязват здравите.

    Един от най-големите уроци, които са получили учениците, е когато са се подложили на рехабилитацията, която децата със специални потребности почти ежедневно изпълняват, разказа преподавателят по електрообзавеждане на автомобила Стоян Нешев, който е вторият учител придружител на учениците от ПГТАТ в Литва.

    Васил Тодоров от 9-ти клас, който е един от участниците в първия етап на проекта, пък сподели силните си впечатления от Младежката зона в Келме, в която са били на посещение. В тази зона младите хора от градчето на възраст от 14 до 29 години имат различни възможности да се събират, да споделят и да се забавляват, да играят тенис на маса, бирлярд.

    „Такова място липсва в Хасково, а идеята е много добра. Това е зона, която си има правила за ползване, но не е подчинена на някакви строги регламенти и цикличност на посещение, както се случва в различните кръжоци, например. Ще се радваме, ако и в нашия град се помисли за създаването на едно такова място.“, споделиха учениците. В Литва уплътняването на свободното време на младите хора е един от основните начини за борба с агресията сред младото поколение, затова и държавата се е погрижила да осигурява такива Младежки зони, коментира Лидия Маджарова. Преподавателката от Хасково е впечатлена и от организацията в училището за ученици със специални потребности, което се посещава от деца и младежи с ментални и физически увреждания. В това училище, според възможностите си, възпитаниците му учат не само основните образователни предмети, но развиват и професионални умения и след 18-годишна възраст повечето от тях започват работа, като помощници на готвачи, дърводелци, дори строители.

    След като чуят в детайли разказите на групата, завърнала се от Литва, от ръководството на училището ще анализират положителните практики и ще преценят възможността за налагането на някои от тях, отбеляза директорката  инж. Донка Станчева.

    Това е първият от трите проекта по Еразъм +, по които Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ работи през тази година. По друг от тях 20 ученици ще направят летния си стаж в Португалия. "По-добри училища, за по-добър живот" с партньори училища от Англия и Италия е третият проект, който Хасковската гимназия изпълнява.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Кр
      Край
      9 -2
      17:18, 11 дек 2019
      С тая толерантост се побъркаха.Всичко е с цел да се точат пари по тия програми,и да се нападат хора,които казват,че се гордеят каквито са!
      • Ха
        Хасково
        1 -3
        09:38, 12 дек 2019
        Вие изобщо прочетохте ли статията??
    • 2
      Шо
      Шопа
      7 -4
      17:58, 11 дек 2019
      Кусур ако и турция не е там!
    • 3
      Ми
      Мима
      9 -1
      22:00, 11 дек 2019
      Безсмислени дейности с цел усвояване на пари.
    Последни новини