История за фънк, медитация и нещо ново от Vulfpeck (концерт)

Vulfpeck пуснаха в YouTube целия си час и 40 минути продължил концерт Live at Madison Square Garden, както е и името на най-новия им албум. Кой каза че фънкът си е отишъл?

Предлагаме ви концерт с всички отлични качества, които този стил може да предложи и някои магнетични добавки от Vulfpeck. Хореографията на сцената е задължителна откак фънк същестува, но сценичното облекло на Vulfpeck е покоряващо и ново, на другия полюс на лъщящия комерс. Това не значи, че в залата няма хиляди. Има, има. И какво правят тези хиляди? Каквото им се поднесе - скачат в ритъм, махат с ръце в синхрон, викат, пеят "Funky Town"", когато трябва и даже дружно правят малко медитация с майката на лидера на групата Джак Стратън. Всички в залата са във възторг, както впрочем и самите музиканти. Така че, гледайте и вие, много е енергизиращ целия концерт, но медитацията не е най-странното, което тази фънк група е правила.

През 2014 Vulfpeck издават албума Sleepify. Изданието не съдържа нито звук музика и се състои от десет, приблизително 30 секундни трака тишина. Албумът е предоставен на стрийминг услугата за музика Spotify, където групата насърчава потребителите да пускат Sleepify за фон, докато спят. Авторските възнаграждения от пускането на всяка песен в "албума" трябвало да се използват за набиране на безплатно концертно турне на групата. Фантастично!

Spotify сваля албума, позовавайки се на нарушения на правилата за съдържание на услугата. Изчислено е, че групата ще може да събере поне 20 000 щатски долара плащания от Sleepify, въпреки че не е ясно дали ще получи парите. Но все пак това се случило. През юли 2014 г. Billboard съобщава, че групата е получила възнаграждения на обща стойност 19 655 долара плюс очаквани 1100 долара и че групата е в процес на организиране на турне. През август Vulfpeck обяви безплатен тур на Sleepify в САЩ.

Албумът разкрива вратичка в модела за изчисляване на възнагражденията на Spotify. През март 2015 г. основателят на групата Джак Стратън предлага по-справедлив модел за разпределение на изплащанията на Spotify, при който заплащането на всеки изпълнител се базира единствено на слушателите на този изпълнител.

Така, вече трябва да сте усетили, че става дума за интелигентност и чувство за хумор, освен за отлична музика, когато говорим за Vulfpeck.

Новият им албум Live at Madison Square Garden излиза на винил, а кампанията за финансирането му е набрала 2158% от необходимата за първото отпечатване сума.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини