Малки и големи в света на приказките

Инициативите във връзка с Националната седмица на четенето продължават в Езиковата гимназия

Децата се учат да общуват като наблюдават другите около тях, а четенето на книги е чудесен начин за това. Когато слушат приказка, децата забелязват как героите се обръщат един към друг и как се изразяват, което им помага и те самите да се научат на същото. Децата се учат като копират действията на другите – имитират героите от любимите си детски филмчета и споделят играчки, които изобразяват любими приказни герои от книжките. Богатият речник е полезен не само в класната стая или за явяване на изпити. Децата, които имат достатъчно богат речник, за да се изразяват ясно, имат по-добро самочувствие и могат по-лесно да изразят чувствата си. Сюжетите в различните истории могат да са повод за разговори с по-големите ученици относно лични проблеми, отношенията с хората и света като цяло.

Добрата комуникация между малки и големи е особено важна. По традиция големите ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ се обединиха около идеята да четат с малките възпитаници на  ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” град Кърдажли. Ръководителят  на III „а“ клас, госпожа Райковска, посрещна ботевци от VIII и X клас. Стаята на малките се превърна в приказен кът за един час. Големите ученици подготвиха приказки от фолклорната ни съкровищница. Любими детски герои като лисицата, вълкът и Хитър Петър предизвикаха усмивки със своите невероятни приключения. Учениците заедно извеждаха поуката от всяка история и така събитието се превърна в поучителна беседа. След като порасналите деца прочетоха любимите си и може би малко позабравени приказки, малките показаха също колко добре са се научили да четат. Те демонстрираха своите умения чрез познати текстове като „Сливи за смет“, „Торба с лъжи“ и „Хитрата лисица“. Децата вложиха много желание и чувство във всеки прочетен ред.

Уютната неформална обстановка в класната стая допринесе за приповдигнатото настроение на малки и големи. Госпожа Рада Ангелова похвали всички за старанието и за всеотдайното отношение към четенето. Малките ученици приеха с вълнение по-големите, които от своя страна се заредиха от енергията на третокласниците.

Четенето на книги е не само приятно, но и полезно и за възрастните, и за децата. Алберт Айнщайн казва, че  „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни- четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни- четете им повече приказки.“ Книгите развиват въображението на децата, като им помага да се пренесат в непознати земи и да се срещнат с интересни герои. Мечтайте смело, четящи деца!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини