Томислав Дончев с много въпроси без отговори около предложението за "независим" прокурор

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в ефира на NOVA, че има много въпроси без отговори около предложението на властта за "независим" прокурор, който ще е единственият с правомощия да разследва за престъпления от общ характер главния прокурор и неговите заместници. Законопроектът беше предложен на извънредно заседание през уикенда, след като Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа излязоха с остри и критични становища за предлаганите още през юни промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, по-известни като закона за "тримата големи".

Предложенията на управляващите пък не се харесаха на президента Румен Радев, който през седмицата обяви, че ще се възползва от конституционното си право да предложи промени в основния закон на държавата. Според него е важно да се види дали законопроектът няма да влезе в колизия с Конституцията, тъй като "въвеждането на нова и мощна фигура, понякога по-силна дори от главния прокурор", не е записано по никакъв начин в основния закон на страната.

"Една промяна на Конституцията не представлява просто една юридическа технология. Изисква се дебат, който може да продължи половин, дори една година. В него трябва да се изкажат първо експерти и специалисти и чак след това да влезе в Народното събрание", уточни Дончев.

По думите му в предложения законопроект не се дава отговор какво ще работи "независимият" прокурор, ако главният не извършва никакви престъпления. Той обясни, че не може чрез законопроекта да се опише в аванс всичко, които може да случи. Именно заради това имало много въпроси без отговори.

Вицепремиерът каза още, че ще трябва да минат години преди да се каже дали въвеждането на подобна позиция ще проработи. Въпреки това той уточни, че очаква подкрепа за предложението.

"Досега не чух предложения как законопроектът да стане по-добър, чух само кусури. Промяната на Конституцията не е шега работа. Не е хубава практиката понякога на юруш да се променя някой закон", допълни Дончев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Цв
    Цв.
    1 0
    10:12, 13 дек 2019
    Провален шайкаджия.
Последни новини