6 °C

След пророчески сънища с Божията майка и три пъти среща със смъртта, Наташа от Смолян построи параклис в двора си

  Това е историята на Наташа Шамаранова от Смолян, по майка украинка, по баща родопчанка. Жените в рода по майчина линия са били силно сензитивни и имали пророчески сънища. Наташа също е наследила тази чувствителност, но в живота й се случват множество изпитания, за да разбере, че има сила над нея, която й праща послания и я насочва към вярата. Преди това обаче животът й три пъти е на косъм. А години по-късно в двора на къщата си в Смолян вдига параклиса „Света Троица“.

  Малкият и красив храм е строен в продължение на 4 години, в него са вложени над 7 хил.лв. лични средства на семейството и дарения, и е осветен на 10 ноември 2019-та година от отец Васил Маджаров и отец Серафим от Ново село, Пловдивско. Част от парите са от продажбата на книгите, които тя пише за вяра, религия и размисли на самата авторка за духовността. Шестата поред излезе скоро и е подписана като Наташа Сенкевич, фамилия на прабабта от Полша. Това е историята за пътя към вярата на една жена, която знае, че я мислят за луда, но дълбоко вярва, че Бог я насочва за всяка стъпка и я предупреждава преди изпитанията в живота й. Не крие, че семейството й не е било религиозно, в църква не е влизала, а на поклоните пред иконите на дълбоко религиозната си леля Мария от Серафимово, се заливала от смях.

  Наташа е 56 години, има син и дъщеря, които заедно със съпруга й помагат за градежа на храма-отделят от заплатите си, включват се в дейностите и искрено я подкрепят. Съгласява се на срещата с екипа ни, защото смята, че да разказва за Бог и срещата си с него, е част от битката която е повела с невежеството на хората.

  Майка й Раиса е украинка, по баща наполовина полякиня и с моминско име Сенкевич. Баща й- родопчанин от Серафимово, който се запознава с майка й в Донбас и след като на 1 годинка умира първото им дете, те се преселват в България, където се раждат Наташа и брат й. Раиса била медицинска сестра и акушерка, интересувала се от науката, обичала научно-популярни книги и много четяла. В спомените на дъщеря си тя е чиста, честна и много духовна жена. Наташа смята че пророческото сънуване е наследила от нея и от полската си пра баба, но признава, че в семейството никога не се е говорело за това. Смятали, че „дарбата“ се мълчи и не се изявява, защото другото е от злото.

  „Дядо ми по майчина линия е католик, тук сме православни, баба е православна и мама също, и ние вървим православни. Кръстена съм в църквата „Йоан Кръстител“ в Русия.“, обобщава религиозната принадлежност на фамилията смолянчанката. „Татко е земеделец, шофьор- той ни научи на труд, мама на дух. Аз като нея много четях, получавах награди за най-добър четец, от 10-годишна пишех стихове, но за Господ в нашата къща не се говореше, религиозна литература не се четеше. Мама само казваше, че “има нещо, но не знаем какво... “, спомня си Наташа и признава, че изпитвала страх от църквата и влиза случайно за пръв път на 12 години. „Аз в църква не влизах, за мен беше място където опяват мъртвите, място само с попове и ковчези. Това е истината, не знаех какво е вяра. По време на социализма беше забранено честването на празници в църква, дебнеха и записваха кой влиза. Но по Великден бабата на най-добрата ми приятелка ни заведе. И зяпнах като едно маймунче, гледам някакви образи, нищо не разбирам, и ми е смешно, а на промушването под масата- смях до дупка.

  Но-о-о..../прави пауза и въздъхва/ прекъсвайки за малко задъхания си разказ, вече силно развълнувана/

  „Три пъти Бог ми изпрати смъртта на мен и за изпитание на родителите ми. Преди всяко от тях майка ми сънува сън, изпратен като предупреждение. На 4 година падам в дупка метър на два -пълна с току- що гасена топла вар и се губя, била съм там повече от минута, не съм дишала, не съм помръдвала. Един от майсторите "случайно" се забавя и чува виковете на брат ми, взема прът и бодейки в меката вар ме намира. Викаше - „дете, живо ли си, вдигни ръката!“, а аз съм потънала цялата и ме няма. Помня, че не изпитвах страх, а едно спокойствие, пълна тишина, нещо много хубаво, все едно бях в друго измерение. После два месеца и половина бях сляпа, лекарите не знаеха дали ще гледам, но прогледнах. Това беше първото изпитание, предшествано от предупредителен сън на майка ми.“

  Второто изпитание се случва когато тя е на 12 години и прави жестоки кризи с много висока температура и повръщане, а баща й решава, че е простуда и слага топла грейка на корема, което било фатална грешка, защото детето имало остро възпален апандисит. Майка й била в болница през това време, с много тежка двустранна пневмония, но изведнъж скочила и заявила на докторите, че се прибира в къщи и нищо не било в състояние да я спре. „Тя ме спаси на косъм, апандисита ми бил пред спукване.“, спомня си втората среща със смъртта Наташа.

  Третата се случва докато вече 22-годишна, тя пет часа раждала първото си дете, но бебето било тръгнало с гърба напред и нещата били много зле. Изваждат го с форцепс, но то не изплаква, а Наташа лежала с 80 шева, ужасена, че детето е зле и може изобщо да не оцелее. Лежат в болницата повече от 20 дни, но тогава тя за пръв път се обръща с молба към Бог да спаси бебето й. „Аз си мислех: „ Господи, то ще умре, черен, изкривен, не иска да яде. И за пръв път в живота си се помолих. И Господ ни запази и мен, и него. След тези три изпитания в живота нещо в мен започна да омеква.“, разказва днес дълбоко вярващата жена.

  Като начален учител тя години наред имала проблеми в училището, заради „бунтарския си характер“, както сама казва. Успява да издържи в системата общо 12 години, но при един пореден конфликт разбира, че макар и трудно, трябва да вземе решение. Тогава отново получава напътствие, в съня й от небето на изток слиза мъж в дрехи от жива светлина. После разказва, че имала видение с Небесния Йерусалим и започва да чете „Жития на светиите“. В рамките на 10 дни след това идва другият знаменателен за нея сън, купол от светлина се спуска от небето в градината й, заедно с иконата на Богородица. Днес това място е част от „Божията градина“ пред къщата й, както самата тя я нарича.

  Тогава още се замисля, че щом сънува, трябва да събере пари да купи икона, но след време тя идва като подарък от една полякиня Кристина, на която била помогнала в нужда. След този сън Наташа решава, че трябва да напусне училището. „И на 24 май, имах трабант, който карах-отиваме на факелно шествие, а аз нося молбата за напускане.“ И към кравата, която гледала още като учителка в обор под къщата си, добавя още една и две телета. „С това 15 години си вадих хляба. С кравите се научих на труд, на търпение и да видя как простите хора живеят. Вярата в Бог така изгражда, като си в най-ниското, в най-трудното-от самата земя идва вярата, ако човек не се труди -не е човек, не знае как е дошло дарението. Когато ми се яви иконата, аз си казах, че трябва да имам параклис, но после се отказах."

  Но по-късно иконата се появява в дома й през 2005-та, като дар от полякинята и се оказва, че е досущ като тази от съня й. „Не съм я искала и поръчвала такава, рисувана е от Анастасия Примовска от Смолян, без да й било обяснено какво точно да рисува. Три години по-късно семейството заради имотни проблеми водят дела, а Наташа дава обет, че ще направи параклиса, ако всичко мине благополучно. Не става така, но накрая въпреки всичко го започва.

  „През 2015-та започнахме да строим, за да покажа, че справедливост ще добия само чрез Бог, не чрез човеците.“ Междувременно прави „Градината на Богородица“, пише книги и от парите от продажбата им влага в параклиса, който е завършен през 2019-та година. Тогава идва и втората поява на Божията майка, която застава в цял ръст, обърната към Наташа и с младенеца на ръце, който според нея показва, че е на прав път.

  „Хората ме познават чрез книгите, дават ми дарения, аз събирам от заплати на сина и съпруга ми, които работят в енергото. През това време пиша книги и ги разпространявам по цяла България и събирам пари. Моята дъщеря работеше и цялата заплата я даваше за това-отделяше малко за децата. После от продажба на кравата, сеното и пчелните кошери добавих още 2 хиляди. Така се събраха 7 хиляди лева.“, обобщава смолянчанката, която не спира да излива в книги вярванията си.

  „Пиша сега, преди дни изпратих 50 книги на майка Стояна в манастира „Петър и Павел“ в село Златарево, Шуменско. Хората живеят в голяма слепота.“, разказва тя, а междувременно в новоосветения параклис всеки ден се палят свещи, звучи църковна музика и освен семейството на Наташа, всеки вярващ е добре дошъл да запали свещ и да се помоли.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини