Село Смилян дава пример за общност, пести от заря за ЧНГ, цяло село събира средства за болните Радина и Денислав

Изображение 1 от 2

    Побратименото село Житница е изпратило на родопчани новогодишен дар з аскарите на площада

    В смолянското село Смилян за пореден път показват как с усилията на всички могат да променят живота на общността. За каузата в подкрепа на двете болни дечица от селото, кметът на селото Чавдар Червенков, подкрепен от цялото село, реши да няма заря за Нова година, а спестените средства да бъдат дарени за лечението на 8 месечния Денислав Сираков и 10 -месечната Радина Колаклиева. Дечицата страдат от сериозни заболявания, а лечението им в Турция е непосилно за семействата.

    На 10 декември в залата на читалището в Смилян се проведе празничен концерт, също с благотворителна цел за децата. С дарения се включиха дори смилянци живеещи в цужбина, а само от концерта приходите бяха 2878 лв. "Солидарността надскочи границите на селото ни - Община Смолян, Кметство с. - Смилян, РУО на МОН - Смолян, ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - с. Арда, ОДЗ 4 - кв. Устово, гр. Смолян, също подкрепиха човешката кауза, подета от читалището.", каза Илия Годев, секретар на културната институция, инициатор на концертите.

    От местното читалище „Асен Златоров“ пък на 20 декември организират благотворителен базар, иницииран от Детска градина "Дъга" в село Смилян и ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" , който ще се проведе от 17.00 ч. до 18.00 ч. в централното фоайе на читалището. В същия ден, както СмолянБГвести писа, ще има и благотворителен концерт, средствата от който също ще бъдат за Денислав и Радина, а цената на билета за вход е 2 лв.

    В благородната кауза за дечицата се включиха и от общинската управа в Смолян, като за Радина и Денислав ще бъдат дарени и средствата от продажбата на Календара за 2020-та година на Община Смолян. В множество търговски обекти в Смолян и Смилян също са поставени кутии за дарения.

    Смилянци обаче са обединени около идеята да помогнат за спасяването на мъничките жители на селото, а на площада на 31 декември всеки ще донесе по нещо, за да почерпи. Местните жени ще приготвят със сигурност вкусотии от прословутия Смилянски фасул, а от побратименото им село Житница изпращат специално дарение, месният комбинат е подсигурил по 350 кюфтета и кебапчета, а Община Смолян червено вино. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини