Държавата отпусна почти 18.5 млн.лв. за изграждане на граничния пункт Рудозем-Ксанти

Министерският съвет одобри допълнителни разходи/трансфери за 2019 г. по бюджетите на редица общини и по бюджетите на Министерския съвет, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“ чрез Министерството на образованието и науката, и на Министерството на здравеопазването в общ размер на 161 млн. лв.  

18.446  млн. лв от тези пари са за изграждане на Граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем - Ксанти“ и подходен път. 

Граничният контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, ще разполага със сградата и комуникации, ще бъде изграден подход от около 800 метра с три ленти за движение и два банкета по 1.50 метра.

Освен това по проект ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.

Изграждането на ГКПП-то е договорено между България и Гърция през 1995 година, а очакванията са пътят за южната ни съседка през Рдозем до Ксанти да бъде отворен до края на 2020 година.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини