Седемкратен скок на измамите с пенсионни документи. Преглед на печата

24 часа

Планират първите жени с втора пенсия да я вземат 22 години

22 години трябва да продължи животът с втора пенсия на първите жени, които ще получат такова плащане от частните пенсионни фондове.

Такива изчисления са направени от Комисията за финансов надзор, която в понеделник публикува биометричните таблици за смятане на втората пенсия, валидни през 2020 г. Те са подписани от зам.-шефката на комисията, която наблюдава осигурителния пазар, Диана Йорданова.

Според таблиците на комисията жените, които в момента са на 59 години, имат оставащи още малко над 24 години живот. Те ще са първите, които ще получат т.нар. втора пенсия от частните универсални пенсионни фондове. Това обаче ще стане след септември 2021 г., когато на тези жени ще им остават средно 22 години живот.

Труд

Здравните изследвания - без лимит

Личните лекари няма да имат лимити за профилактични изследвания на своите пациенти. Това стана ясно при подписването на Националния рамков договор (НРД) между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Нещо повече, личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациентите си по нов модел, които са ги потърсили и по други поводи. Договорът ще е с действие три години, но във всеки един момент към него може да има анекси, без да се започват тежки преговори.

"Важно е да се отбележи, че във всеки един момент през тези три години, за които важи Рамковият договор могат да бъдат правени промени при желание на някоя от преговарящите

страни", обясни новостта председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той посочи, че всички искания, които са били поставени на УС на БЛС по време на 71-вия Извънреден събор са изпълнени.

Монитор

Седемкратен скок на измамите с пенсионни документи

Статистиката показва, че броят на измамите се е увеличил почти 7 пъти за само за три години, като все още не е ясна бройката за последните три месеца от настоящата 2019-а.

През 2017-а са били установени 37 опита за такъв тип измами, а през 2018 г. - 193. Според статистическата информация има и нарастване на разнообразието от опити за измами в пенсионните производства, коментират още от института.

Сега

КЕВР одобри по-високите цени на водата

Водата ще поскъпне в почти цялата страна от 1 януари. Това стана ясно след закрито заседание на КЕВР, на което беше взето окончателно решение за цените, влизащи в сила след седмица. С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области, които влизат в сила от 1 януари.

Така столичани вече ще плащат със 7% повече за един кубик вода - 2,76 лева. Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9,7% до 2,61 лв/куб.м, а най-малко - в Пловдив - с 0,5% до 2,22 лв.

Шумен остава сред градовете с най-скъпа цена на водата. Досега за кубик вода шуменци плащаха по 3,40 лв., а вече цената е 3,54 лв.

Капитал дейли

Бизнесът с боклука в столицата за 430 млн. лв. остава в ръцете на старите играчи

През следващите пет години събирането и извозването на боклука в София ще бъде разделено между фирми на Румен Гайтански-Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви. Въпреки че на тазгодишния търг се явиха и няколко нови кандидата, до класиране беше допуснат само един от тях - "Еф Си Си България" ЕООД с управител Красимир Тодоров.

Така мегапоръчката с бюджет 430 млн. лв. с ДДС до голяма степен потвърди предварителните съмнения за уговорка между основните претенденти, които почистват столицата през последните 10 години. А въпреки увеличените разходи няма сериозни основания да се смята, че градът ще стане по-чист.

Дума

НСО пази Доган и Пеевски по незаконна схема

Националната служба за охрана (НСО) осъществява по абсолютно незаконна схема денонощната охрана от много години на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата-бизнесмен Делян Пеевски. Това се разбра от интервю по Дарик радио на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в коментар на думите на президента Румен Радев, че ако зависи от него, Доган и Пеевски няма да ползват безплатна държавна охрана, защото могат да си я позволят сами. "Ние коли и техника сами си предоставяме на НСО от ДПС - и за господин Доган, и за господин Пеевски. Можете да проверите - колите са наши. Единственото, което се осигурява от държавата, са заплатите, защото ние като партия няма как да плащаме заплати на НСО", разкри лидерът на движението.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини