Ердоган: Конвенцията Монтрьо няма да важи за новия канал "Истанбул"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на кораби през пролива на Босфора няма да важи за проектирания канал "Истанбул" между Черно и Мраморно море, съобщи РИА Новости.

По-рано Ердоган заяви, че има намерение да преведе офертите за строителство на канала "Истанбул", който, според него "ще отстрани заплахата от екологична и технологична катастрофа на Босфора". Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу излезе срещу този проект и призова да се проведе референдум. Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че преминаването на кораби по канала "Истанбул" ще бъде в съответствие с конвенцията от Монтрьо по Босфора.

Припомняме, вчера пред ДПА кметът на Истанбул представи своите възражения срещу строежа на новия канал, който се планира да преминава през язовира Сазлъдере в европейската част на Истанбул и много близо до езерото Теркос на север, които осигуряват почти 29 % от водните нужди на Истанбул.

Те ще бъдат изгубени, след като солената вода се смеси с питейната, заяви кметът Екрем Имамоглу и предупреди, че голяма част от Истанбул ще остане без вода, а наблизо няма алтернативен източник.

Истанбул "ще изгуби повърхностни и подземни водни ресурси завинаги", смята Имамоглу. Той цитира възражения на учени, според които проектът би довел до загуба на милиони квадратни места горски и земеделски земи.

По думите му с новия канал осем милиона души ще бъдат поставени в капан в сеизмичен район, какъвто е Истанбул. Те ще се озоват на остров, смята Имамоглу.

Според него проектът крие още инфраструктурни и екологични рискове, и ще струва много скъпо на града и на данъкоплатците.

Имамоглу призова жителите на Истанбул да внесат възразят срещу проекта в министерството на околната среда и градоустройството, което в понеделник вече одобри оценката за въздействие на проекта върху околната среда.

На същия ден кабинетът на Имамоглу се оттегли от протокол, подписан през 2018 г. между правителството и бившия кмет на града, който беше от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган."Ние разглеждаме канала "Истанбул" като алтернатива на Босфора. При него няма никаква връзка с (конвенцията от) Монтрьо.

Каналът ще работи като водна артерия на Турция", заяви Еродаган, излизайки в Анкара пред Регионалните отделения на Партията на справедливостта и развитието в Турция. Конвенцията от Монтрьо определя режима на черноморския пролив Босфора и Дарданелите. Конвенцията запазва свободното преминаване за търговските кораби от всички страни както в мирно, така и във военно време.

Единствено режимът на преминаване на военните кораби е различен по отношение на черноморските и нечерноморските страни. За военните кораби на държавите, които нямат излаз на Черно море има ограничение за класа на кораба и срока на пребиваване. 

Първи за възможността за създаване на новия канал, който съединява Черно и Мраморно море заяви още през 2011 г. Ердоган, тогава - бъдещ премиер на Турция. Проектът на строителството на новата морска артерия, която заобикаля Босфора в случая с неговата реализация стана най-мащабната инфраструктурна инициатива в историята на Турция и позволява рязко да намалеят транспортната натовареност на Босфора.

Коментари в сайта

Последни новини