Родопски песни, диалект и камък от връх Свобода - поставени в капсула на Антарктида

    Като член на 28-та Национална антарктическа експедиция, родопчанинът Севдалин Минчев-Севдо, е оставил следа от смолянското село Давидково на Антарктида.

    Това съобщи самият той в социалната мрежа, след като на Коледа в сърцето на ледения континент постави „спомен“ от родната планина. Минчев, заедно с група български учени, е част от екипа на експедицията, в която е логистик. Те излетяха от България на 11 декември и се присъединиха към първата група учени, която е разконсервирала изследователската база "Св. Климент Охридски" и е подготвила реализирането на научни проекти.


    „От 25.12.2019г. село Давидково вече може да се похвали с присъствие отвъд Южния полярен кръг. Освен моето участие в тази експедиция, в близост до българската база в Антарктида беше поставена специално донесена от мен капсула на времето, съдържаща флаш памет със снимки от селото и региона, няколко родопски песни, камъче от връх Свобода и послание за бъдещите поколения на нашенски диалект.

    Родопчанинът е монтирал указателна табела, сочеща посоката и разстоянието от 13 800 км до смолянското село Давидково, а пожеланието за успешна нова година, Минчев завършва с: “Където и да ходя по света, сърцето и душата ми ще си останат в Родопите!“

    СмолянБГвести

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини