Пазарът на лавандула се срина, родопски производители са в шок

Шафранът остана единствената алтернатива на тютюна в Родопите, след като пазарът на лавандула се срина. За сега сигурен е износът само на луковиците  от култивирания минзухар. Китай подписа с нас договор за закупуването на 640 тона. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров.

  В момента производителите на разсад на лавандула в общините Неделино, Баните, Кирково и Ардино са в шок. Пазар за лавандулата няма, а от там и за произвеждания от тях разсад. През последните пет години в тези общини отглеждането на разсад за лавандулата изживя истински бум. Лавандулата е многогодишно растение. Бере се цвета. В страната производители засяха полета от десетки декари. В Родопите фермери се специализираха в производството на разсад. Вадят по няколко десетки милиона корена. До скоро изкупната цена е била до 10-20 ст. на корен. Коренчетата се прихващат от клончета,  боднати в земята. Много производители на разсад, сами заделят клонки, от които въдят коренчета.

  През тази година цената на цвета се срина, а от там и на коренчетата. Тя падна под 2 ст. Обикновено изкупуването на разсад започва по Димитровден. До сега няма никакво търсене, жалват се пред Кърджали бг вести производители на разсад от Неделинско. Те сочат,че през последната година изкупната цена на коренчетата е паднала повече от 3 пъти.

 В безизходица сме! През 2019 г.засяхме клонки за разсад в пъти в повече от 2018 г., споделят производители от Кирковско.

  Фермер от Добричко, който е засял 50 дка и чиито насаждения са на 2 години, смята да ги изкорени, научи Кърджали бг вести.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини