Млад и неуморен прокурор: Американският съветник за върховенството на закона в България

"Джесика притежава изключителен правен ум и е брилянтна в съдебната зала. Тя работи изключително много, изглежда неуморна и е безпределно отдадена на постигането на справедливост."

Това заявява през октомври 2018 г. прокурор Бенджамин Гласман за тогава 31-годишната Джесика Ким, която единствена в САЩ е отличена от главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс с неговата Награда за изключителен приннос от нов служител. На тази 66-та годишна церемония са отличени 244 от 115-те хиляди служители на министерството и федералната прокуратура.

Джесика Х. Ким бе представена в София пред премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов като постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България. Федерален прокурор Ким е първият от повече от 10 години служител на този нов пост и отговаря и за Румъния. Задачата ѝ е "да подпомага изграждането на капацитет за борба с корупцията в обществената администрация, с прането на пари и организираната престъпност".

Подобен пост имаше до приемането на България в ЕС, но малко преди това да се случи през 2007 г. от Министерството на правосъдието във Вашингтон са го закрили, защото се смятало, че страната - макар и млада демокрация - вече е покрила изискванията за законност. Но при администрацията на президента Барак Обама се заговори, че САЩ трябва да върнат такъв представител в София, а през февруари миналата година посланик Ерик Рубин каза в интервю за "Свободна Европа", че причината са проблеми с върховенството на закона и корупцията в България.

"Надеждна съдебна система и свободни и динамични медии"

Наследничката му Херо Мустафа декларира в първата си програмна реч в България, че справянето с тези проблеми е един от трите основни приоритета на тригодишния ѝ мандат. Пред Американската търговска камара в България тя говори за подобряване надеждността на съдебната система, постоянна защита върховенството на закона и на свободата на медиите. Силната демокрация "изисква свободни, динамични и жизнени медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси, принуждавайки всички участници – частни и държавни – да играят честно и отговорно", каза още тя в края на ноември точно преди срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

Седмица по-късно Мустафа повтори приоритетите си във втората нейна важна реч - пред Атлантическия клуб. Тогава тя съобщи, че "до няколко дни пристига специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София", посочи, че става дума за жена, но не съобщи името на този "очакван отдавна служител" с когото обеща да работи в тясно сътрудничество. Посланикът повтори, че ще работи и с гражданския сектор в България, оказващ натиск да реформи в името на върховенството на закона и изненадващо допълни, че САЩ са готови да използват един нов инструмент - раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията - позволяващ да се посочат публично корумпирани служители в България чрез отказ за допускането им на американска територия.

Още няколко дни след това - на 5 декември - в интервю за Би Ти Ви премиерът Борисов бе попитан "Не е ли озадачаващо американците да изпращат специален човек, в нашето посолство тук, който да отговаря за върховенството на закона у нас и за свободата на медиите. () Защо изпращат този човек?", на което без да се замисля отговори: "Защото аз съм поискал да пратят човек". От "Свободна Европа" попитаха посолството на САЩ дали това е така и отговорът бе дипломатичното "Очакваме пристигането на нашия постоянен юридически съветник, както и плодотворно сътрудничество с българските власти". Няма уточнение дали този съветник ще следи и върховенството на закона, и свободата на медиите.

Това е едно от нещата, които ще трябва да изясни Джесика Ким. Тя идва от Южния район на щата Охайо, където е помощник прокурор и отговаря за борбата с кибер престъпленията и т.нар. престъпления на белите якички. Това включва корупция в администрацията, инвестиционни, корпоративни, финансови, банкови и данъчни измами, пране на пари, но също и случаи, свързани с националната сигурност и престъпления с насилие.

В годината, когато я награждава главният прокурор, тя получава и национален годишен приз за най-млад федерален юрист от Федералното сдружение на адвокатите, с който са отличавани демонстриралите забележителни правни умения и отдаденост в работата за обществото. Към този момент тя има 4 години стаж във федералната прокуратура в Кълъмбъс, щата Охайо, след като е практикувала при двама известни съдии в района.

За по-малко от 4 години на поста тя печели като водещ обвинител три важни дела:

United States v Harrison et al. – за сложна инвестиционна измама, включваща основатели на спортните напитки OXYwater, отмъкнали от инвеститорите си над 9 милиона долара;

United States v Foster – произтичащ от този случай дело за мениджър, измамил известни в обществото клиенти и извършил данъчни измами;

United States v Hoyo – измама срещу двама социално слаби американци, от които са откраднати половин милион долара под формата на акции и пенсионни вноски; в този случай Ким представя толкова убедително тезата на обвинението, че след седмица делото приключва, защото обвиненият предлага да признае вината си.

Тя също така е повдигала обвиненията по първите два случая с кибер измами в този район на Охайо и е била в екипа обвинители срещу 23-ма заподозрени членове и съратници на известната транснационална престъпна организация MS-13. (бел.ред. - Mara Salvatrucha е основана през 80-те години в Лос Анджелес от бягащи от бруталната гражданска война в Салвадор, но се рараства в началото на ХХl век до над 10 000 членове в множество щати на САЩ).

Джесика Ким учи политически науки в Университета на Маями, където на 20 години завършва "с почести", но тогава още не се е замисляла за кариера в правото. По същия отличен начин се дипломира на 23 години с магистърска степен в Правния колеж Мориц в Университета на щата Охайо. Там е била главен редактор на подготвяно само от студенти академично списание, излизащо от 1935 г., а след това е и преподавател по "престъпления на белите якички". По-късно споделя, че първо си мислела да се насочи към трудово-правни отношения и не си е мечтаела да е в съдебната зала и да обвинява престъпници.

"Най-добрата във випуска"

По повод наградата от 2018 г. местното издание The Columbus Dispatch пише за нея, че вдъхновява студентите си, учи испански и се опитва да чете по една книга на седмица.

"Тя също така обикаля с колелото си да събира пари за изследвания за борба с рака и е в ръководството на няколко неправителствени организации. "Искам младите хора да знаят - особено интересуващите се от право - че да си юрист те поставя в уникална позиция да помагаш на хората. Имаме голям дълг към обществото да използваме познанията, опита и влиянието си в помощ на хората", споделя тя.

Ким е първо поколение американка от корейски произход, родена е в щата Вирджиния в семейство, пристигнало в САЩ през 80-те години по магистърска програма и останало да защити докторска степен. Майка ѝ е статистик, а баща ѝ е преподавател по електроинженерство и компютърни науки в Университета на Толидо.

Понеже не била особено силна по математика, тя заложила на четене, писане и... спорове. "Майка ми казва, че винаги съм особено добра да споря за всичко. Тя винаги е знаела, че това е моят път в живота."

Съдия от Охайо, който е бил неин преподавател в университета, ѝ предлага след дипломирането да работи в кантората му. "Тя е много интелигентна, изключително много работи, но също е и много колегиална. Тя беше звездата на своя випуск", казва за нея той. "Първа се захващаше за работа и то след като е бягала 10 километра."

Работата за съдия Едмънд Саргъс променя и отношението ѝ към наказателното право. "Не обичах говоренето пред публика. Не харесвах да съм в центъра ва вниманието. В наказателните дела в повечето време непрекъснато си под прожектора, а аз не исках това." 

Когато ѝ предлагат позиция на федерален помощник-прокурор в Кълъмбъс, тя отказва солиден бонус и позиция в голяма кантора във Вашингтон. "Мисля, че хората на постове като моя изглежда искрено вярват в това, което вършат. И им харесва."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    *
    *
    2 -2
    10:14, 7 яну 2020
    Кроят шапка на мутрата Тиква.
  • 2
    #
    #
    3 0
    11:21, 7 яну 2020
    А'и хаирлия да е!
  • 3
    Щю
    щюлпнагел
    4 -2
    14:09, 7 яну 2020
    Нищо няма да направят всичко това са кьорфишеци
Последни новини