Дариха две нови камбани на църквата "св. Неделя" в Райково

Изображение 1 от 2

    Църквата „Св.Неделя” в смолянския квартал Райково се сдоби с две нови електронни камбани. Това съобщи отец Запрян Шиков, който обслужва храма и допълни, че дарител е смолянчанинът Марио Куцев, пожелал да направи дарението за здраве и добруване на своето семейство. В навечерието на Рождество Христово той осъществява идеята, заредена и от носталгията на живота в странство, той и семейството му живеят в Холандия.

    Сега красивата райковска църква разполага с четири камбани – две стари, които тежат по 180 и 140 кг, и две нови – съответно по 70 и 45 кг, поясни отец Шиков. И добави, че, за да се задвижат едновременно и четирите, е необходим обучен човек, звънар, затова се използват само новите.

    По думите на свещеника те са по-благозвучни от старите, но като всяко ново нещо, се приемат от някои хора с предубеждение. За тяхно успокоение, той заяви, че старите камбани са действащи, /не са им отрязани езиците/, и когато е нужно, могат да се задвижат. По думите му с електронни камбани разполагат църквите в Чепеларе и Пампорово, а в големите градове са предпочитани.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини