Родители от Смолян скочиха срещу новите цени на храната в училище, кметът ги кани на среща

Гневни родители от Смолян „скочиха“ срещу увеличението на цените на храната в ученическите столове в града. В социалната мрежа те изразяват недоволство срещу новата цена, критикуват количеството и качеството на порциите, които децата получават за обяд в училищните столове.

„В първият учебен ден на децата, повишение цените на храната в столовете на учебните заведения, храната на нашите деца да се увеличи на цени, с които възрастен човек може да се нахрани в заведение за обществено хранене, а да не говорим, че порциите като грамаж са на половина в столовете на децата от тези в заведенията, качеството също, а да не говорим ,че и не винаги е топла. Срамота е да искаме благоденствие за нашите деца да се учат, да се развиват, да се радват, да останат и да живеят в нашият град, след като не можем да им осигурим нормални условия за развитие, за да ни наследят и допринасят за развитието в бъдеще.“, това написа до кмета на Смолян Николай Мелемов във фейсбук Димитър Стояновски, баща на второкласник в Средно училище „ Отец Паисий“ в Смолян.

СмолянБГвести се свърза за коментар с кмета на Смолян Николай Мелемов, който обяви, че в понеделник ще се срещне с недоволните родители и ще им обясни ситуацията, наложила увеличение на цените. „ Проблемът е сериозен. В понеделник /б.а. 13 януари/ ще се срещна с майките, ще им обясня, че цените на храната не са вдигани от години, а предприятието „Ученическо и столово хранене“ трупа дългове към доставчици, цените на всичко се вдигнаха, а това е търговско дружество и макар да има социална функция, не може да работи непрекъснато на загуба. В един момент ще се наложи да внеса докладна до Общинския съвет, за да се покрият тези натрупани дългове.“, коментира кметът.

„Да, има повишение на цената на основното ястие с 0.40лв и на супата с 0.10лв. За последно увеличение с 10 стотинки е имало преди 4 години. От тогава не са пипани цените. Няма обща цена на купон за дете, то избира какво да си вземе-дали само основно и супа, дали с месо или без месо. Въпрос на избор.“, уточни Григор Павлов, управител на фирмата "Ученическо и столово хранене" ЕООД, която е с общинско участие. „Проблемът е, че всяко училище има наредбата, според която част от субсидията, която държавата дава за един ученик от около 1550лв. е предвидена и за изхранване. Единствено Шесто основно училище субсидират с по 0.50лв купона на децата, нито едно друго учебно заведение не го прави. Къде отиват тези пари?“, коментира още управителят на фирмата. Според него училищата се борят единствено да запазят бройката на учениците, за които получават пари от държавата, като до скоро са давали по 0.50лв. за безплатна закуска, а сега и това е отпаднало. За сравнение Павлов даде пример, че в големите градове едно хранене на ден за децата е над 5 лв. дневно и допълни, че дружеството, което управлява не може да работи непрекъснато на загуба.

СмолянБГвести направи справка в обявените менюта на училища в Смолян за тази и следващата седмица, от които става видно, че супата от 200 грама без месо е 1.20лв., с 20 стотинки по-скъпа е тази с месо, салата-100гр е 0.80лв, постното основно ястие е 2.60лв, а това с месо е 2.80лв., а десерта между 70 и 80 стотинки. Една филия хляб е 10 стотинки. Така излиза, че за да обядва без хляб с първо, второ и десерт едно дете трябва да плати по 4.50 лв за постен обяд и по 5лв за меню с включено месо.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  От
  Отк
  0 0
  17:36, 9 яну 2020
  Повече от 3,50 лв не би трябвало да е ученическият купон за храна. Западът отдавна дава безплатен обяд на учениците. Фирмите където работят родителите да плащат купоните за храна на децата чийто родители са във фирмите.или общината всичко да плаща за столовото хранене на децата без лимитно.
 • 2
  Ко
  Кокуд
  4 0
  01:46, 10 яну 2020
  Конкурс при отдаване дейноста като кетеринг обслужване и се закрият ученически столове като фирм

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020
Последни новини