3 °C

Родители от Смолян скочиха срещу новите цени на храната в училище, кметът ги кани на среща

Гневни родители от Смолян „скочиха“ срещу увеличението на цените на храната в ученическите столове в града. В социалната мрежа те изразяват недоволство срещу новата цена, критикуват количеството и качеството на порциите, които децата получават за обяд в училищните столове.

„В първият учебен ден на децата, повишение цените на храната в столовете на учебните заведения, храната на нашите деца да се увеличи на цени, с които възрастен човек може да се нахрани в заведение за обществено хранене, а да не говорим, че порциите като грамаж са на половина в столовете на децата от тези в заведенията, качеството също, а да не говорим ,че и не винаги е топла. Срамота е да искаме благоденствие за нашите деца да се учат, да се развиват, да се радват, да останат и да живеят в нашият град, след като не можем да им осигурим нормални условия за развитие, за да ни наследят и допринасят за развитието в бъдеще.“, това написа до кмета на Смолян Николай Мелемов във фейсбук Димитър Стояновски, баща на второкласник в Средно училище „ Отец Паисий“ в Смолян.

СмолянБГвести се свърза за коментар с кмета на Смолян Николай Мелемов, който обяви, че в понеделник ще се срещне с недоволните родители и ще им обясни ситуацията, наложила увеличение на цените. „ Проблемът е сериозен. В понеделник /б.а. 13 януари/ ще се срещна с майките, ще им обясня, че цените на храната не са вдигани от години, а предприятието „Ученическо и столово хранене“ трупа дългове към доставчици, цените на всичко се вдигнаха, а това е търговско дружество и макар да има социална функция, не може да работи непрекъснато на загуба. В един момент ще се наложи да внеса докладна до Общинския съвет, за да се покрият тези натрупани дългове.“, коментира кметът.

„Да, има повишение на цената на основното ястие с 0.40лв и на супата с 0.10лв. За последно увеличение с 10 стотинки е имало преди 4 години. От тогава не са пипани цените. Няма обща цена на купон за дете, то избира какво да си вземе-дали само основно и супа, дали с месо или без месо. Въпрос на избор.“, уточни Григор Павлов, управител на фирмата "Ученическо и столово хранене" ЕООД, която е с общинско участие. „Проблемът е, че всяко училище има наредбата, според която част от субсидията, която държавата дава за един ученик от около 1550лв. е предвидена и за изхранване. Единствено Шесто основно училище субсидират с по 0.50лв купона на децата, нито едно друго учебно заведение не го прави. Къде отиват тези пари?“, коментира още управителят на фирмата. Според него училищата се борят единствено да запазят бройката на учениците, за които получават пари от държавата, като до скоро са давали по 0.50лв. за безплатна закуска, а сега и това е отпаднало. За сравнение Павлов даде пример, че в големите градове едно хранене на ден за децата е над 5 лв. дневно и допълни, че дружеството, което управлява не може да работи непрекъснато на загуба.

СмолянБГвести направи справка в обявените менюта на училища в Смолян за тази и следващата седмица, от които става видно, че супата от 200 грама без месо е 1.20лв., с 20 стотинки по-скъпа е тази с месо, салата-100гр е 0.80лв, постното основно ястие е 2.60лв, а това с месо е 2.80лв., а десерта между 70 и 80 стотинки. Една филия хляб е 10 стотинки. Така излиза, че за да обядва без хляб с първо, второ и десерт едно дете трябва да плати по 4.50 лв за постен обяд и по 5лв за меню с включено месо.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  От
  Отк
  0 0
  17:36, 9 яну 2020
  Повече от 3,50 лв не би трябвало да е ученическият купон за храна. Западът отдавна дава безплатен обяд на учениците. Фирмите където работят родителите да плащат купоните за храна на децата чийто родители са във фирмите.или общината всичко да плаща за столовото хранене на децата без лимитно.
 • 2
  Ко
  Кокуд
  4 0
  01:46, 10 яну 2020
  Конкурс при отдаване дейноста като кетеринг обслужване и се закрият ученически столове като фирм

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
19 яну 2020
Последни новини