Родители от Смолян скочиха срещу новите цени на храната в училище, кметът ги кани на среща

Гневни родители от Смолян „скочиха“ срещу увеличението на цените на храната в ученическите столове в града. В социалната мрежа те изразяват недоволство срещу новата цена, критикуват количеството и качеството на порциите, които децата получават за обяд в училищните столове.

„В първият учебен ден на децата, повишение цените на храната в столовете на учебните заведения, храната на нашите деца да се увеличи на цени, с които възрастен човек може да се нахрани в заведение за обществено хранене, а да не говорим, че порциите като грамаж са на половина в столовете на децата от тези в заведенията, качеството също, а да не говорим ,че и не винаги е топла. Срамота е да искаме благоденствие за нашите деца да се учат, да се развиват, да се радват, да останат и да живеят в нашият град, след като не можем да им осигурим нормални условия за развитие, за да ни наследят и допринасят за развитието в бъдеще.“, това написа до кмета на Смолян Николай Мелемов във фейсбук Димитър Стояновски, баща на второкласник в Средно училище „ Отец Паисий“ в Смолян.

СмолянБГвести се свърза за коментар с кмета на Смолян Николай Мелемов, който обяви, че в понеделник ще се срещне с недоволните родители и ще им обясни ситуацията, наложила увеличение на цените. „ Проблемът е сериозен. В понеделник /б.а. 13 януари/ ще се срещна с майките, ще им обясня, че цените на храната не са вдигани от години, а предприятието „Ученическо и столово хранене“ трупа дългове към доставчици, цените на всичко се вдигнаха, а това е търговско дружество и макар да има социална функция, не може да работи непрекъснато на загуба. В един момент ще се наложи да внеса докладна до Общинския съвет, за да се покрият тези натрупани дългове.“, коментира кметът.

„Да, има повишение на цената на основното ястие с 0.40лв и на супата с 0.10лв. За последно увеличение с 10 стотинки е имало преди 4 години. От тогава не са пипани цените. Няма обща цена на купон за дете, то избира какво да си вземе-дали само основно и супа, дали с месо или без месо. Въпрос на избор.“, уточни Григор Павлов, управител на фирмата "Ученическо и столово хранене" ЕООД, която е с общинско участие. „Проблемът е, че всяко училище има наредбата, според която част от субсидията, която държавата дава за един ученик от около 1550лв. е предвидена и за изхранване. Единствено Шесто основно училище субсидират с по 0.50лв купона на децата, нито едно друго учебно заведение не го прави. Къде отиват тези пари?“, коментира още управителят на фирмата. Според него училищата се борят единствено да запазят бройката на учениците, за които получават пари от държавата, като до скоро са давали по 0.50лв. за безплатна закуска, а сега и това е отпаднало. За сравнение Павлов даде пример, че в големите градове едно хранене на ден за децата е над 5 лв. дневно и допълни, че дружеството, което управлява не може да работи непрекъснато на загуба.

СмолянБГвести направи справка в обявените менюта на училища в Смолян за тази и следващата седмица, от които става видно, че супата от 200 грама без месо е 1.20лв., с 20 стотинки по-скъпа е тази с месо, салата-100гр е 0.80лв, постното основно ястие е 2.60лв, а това с месо е 2.80лв., а десерта между 70 и 80 стотинки. Една филия хляб е 10 стотинки. Така излиза, че за да обядва без хляб с първо, второ и десерт едно дете трябва да плати по 4.50 лв за постен обяд и по 5лв за меню с включено месо.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    От
    Отк
    0 0
    17:36, 9 яну 2020
    Повече от 3,50 лв не би трябвало да е ученическият купон за храна. Западът отдавна дава безплатен обяд на учениците. Фирмите където работят родителите да плащат купоните за храна на децата чийто родители са във фирмите.или общината всичко да плаща за столовото хранене на децата без лимитно.
  • 2
    Ко
    Кокуд
    4 0
    01:46, 10 яну 2020
    Конкурс при отдаване дейноста като кетеринг обслужване и се закрият ученически столове като фирм
Последни новини