Област Смолян на трето място по достъп до интернет в страната

82.4% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си през 2019-та, като е отбелязан ръст от 9.4 процентни пункта спрямо предходната година. Това сочат резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Смолян.

Средната стойност по този показател за страната е 75.1%, а като дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на трето място в страната, след Русе и София.

През 2019 г. 68.1% от населението в област Смолян на възраст 16 - 74 навършени години се възползва от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 5.1 проценти пункта, а в сравнение с 2012 г. - ръст от 24.3 проценти пункта.

Проучването показва още, че през 2019 г. мъжете в областта изпреварват по активност жените при редовното използване на интернет като относителните им дялове са съответно 74.4 и 61.5%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 95.5% от лицата с висше образование, 77.5% от тези със средно образование и едва 31.7% от лицата с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа.

Все още ниска остава активността при ползване на глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление- едва 16.4% от лицата от област Смолян използват интернет за тези цели.

Изследването за използване на информационни и комуникационни технологии е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България от 2004 г. Основната му цел е получаване на надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на ИКТ на национално и европейско ниво.

Обект на изследването са домакинствата и лицата в домакинствата. През 2019 г. са анкетирани 4 220 домакинства, избрани на случаен принцип, и 9 164 лица в тези домакинства на възраст от 16 до 74 години.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини