0 °C

Млади родопчани събраха 2 хиляди лева, за поредна година вадят Кръста и даряват за благородни каузи

   2 хиляди лева, събрани на Богоявление от младежите в Момчиловци, ще бъдат дарени на семейство от селото с остра нужда от средства. Сериозната сума е в резултат на усилията и благородния труд на момчета и младежи от смолянското село, които на големия християнски празник се хвърлиха в ледените води на реката,  за да извадят осветеното разпятие. Тази година 13 юначни родопчани на възраст над 15 години скочиха за кръста, някои от тях за първи път, след което обиколиха цялото село, за да благославят всеки дом и да го наръсят със светена вода.

  „Аз съм изключително горда с младите хора на Момчиловци, те са невероятни и полагат големи усилия, защото не е никак лека работа това, което правят.“, каза кметът Сийка Суркова. Тя допълни, че в ранното утро на Богоявление момчетата са разбивали леда на реката с резачка, после са участвали в тържествената литургия и шествието, след което се хвърлили за кръста в ледената вода. „След това се преобличат, сгряват и обикалят по домовете, за да не пропуснат никой-да наричат за здраве и благоденствие всяко семейство, като по традиция за благодарност всеки дава пари според възможностите си.“

  В резултат на усърдието на младите хора, само от последната акция на 6 януари са събрани 2-те хиляди лева. Кметът припомни, че това е поредната инициатива на момчетата, които събират средства и ги даряват за селото. Като коледари за последните три години сърцатите млади хора са събрали над 5 хиляди лева, с които са вложени за ремонт на църквата в селото, за оборудване на противопожарния автомобил на Момчиловци, както и за възстановяване на домовете на две семейства, чиито къщи изгоряха при пожар.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ав
   Аврамова
   0 0
   15:51, 10 яну 2020
   Браво на момчетата от Момчиловци. Те връщат вярата ми в бъдещето и в младите. Жалко ,че не всички са ,като тях. Има и момчета,които не разделят събраните пари с всички от групата,а ги прибират за себе си. Жалко за групата от Устово.

  Още новини

  Хороскоп за 20.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  20 яну 2020
  Последни новини