Млади родопчани събраха 2 хиляди лева, за поредна година вадят Кръста и даряват за благородни каузи

     2 хиляди лева, събрани на Богоявление от младежите в Момчиловци, ще бъдат дарени на семейство от селото с остра нужда от средства. Сериозната сума е в резултат на усилията и благородния труд на момчета и младежи от смолянското село, които на големия християнски празник се хвърлиха в ледените води на реката,  за да извадят осветеното разпятие. Тази година 13 юначни родопчани на възраст над 15 години скочиха за кръста, някои от тях за първи път, след което обиколиха цялото село, за да благославят всеки дом и да го наръсят със светена вода.

    „Аз съм изключително горда с младите хора на Момчиловци, те са невероятни и полагат големи усилия, защото не е никак лека работа това, което правят.“, каза кметът Сийка Суркова. Тя допълни, че в ранното утро на Богоявление момчетата са разбивали леда на реката с резачка, после са участвали в тържествената литургия и шествието, след което се хвърлили за кръста в ледената вода. „След това се преобличат, сгряват и обикалят по домовете, за да не пропуснат никой-да наричат за здраве и благоденствие всяко семейство, като по традиция за благодарност всеки дава пари според възможностите си.“

    В резултат на усърдието на младите хора, само от последната акция на 6 януари са събрани 2-те хиляди лева. Кметът припомни, че това е поредната инициатива на момчетата, които събират средства и ги даряват за селото. Като коледари за последните три години сърцатите млади хора са събрали над 5 хиляди лева, с които са вложени за ремонт на църквата в селото, за оборудване на противопожарния автомобил на Момчиловци, както и за възстановяване на домовете на две семейства, чиито къщи изгоряха при пожар.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ав
      Аврамова
      0 0
      15:51, 10 яну 2020
      Браво на момчетата от Момчиловци. Те връщат вярата ми в бъдещето и в младите. Жалко ,че не всички са ,като тях. Има и момчета,които не разделят събраните пари с всички от групата,а ги прибират за себе си. Жалко за групата от Устово.

    Още новини

    Последни новини