„Грима и Доркас” – годината започва с Тери Прачет

Tрилогията на Тери Пратчет, която започна с романа „Масклин”, продължава нататък с втора част от приключенията на номите „Грима и Доркас”.

Какво правиш, когато си не по-висок от педя в свят, направен за гиганти? „Грима и Доркас”, втора част от трилогията за номите на любимия на цял свят Тери Пратчет, дава начало на книжната година с дори повече от обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения.

Общоизвестна истина е, че през лето 1905 Арнолд Брос е създал своя универсален Магазин с едничката цел да го направи обитаем за мъничките, високи около една човешка педя същества, наречени номи. В Магазина всички неща се намират под един покрив. Такова нещо като Отвънка просто не би могло да съществува. Или поне така си мислят номите, докато една тъмна нощ в Магазина не пристига малка група пришълци. Те изглеждат като номи, държат се като номи и се наричат номи. Но твърдят, че извън Магазина има още много, много неизследвани земи. И най-притеснителното от всичко – че Магазинът ще бъде разрушен!

Няколко месеца по-късно номите са организирали епично бягство от Магазина и са се заселили в изоставена мина край пътя. Нова Ясна Зора очаква бегълците. Само дето не ще и дума, че повечето номи не са и виждали зора – ясна или неясна. Защото, ако бяха виждали, щяха да знаят, че проблемът с новите ясни зори е следният: обикновено след тях се задават облачни дни.

Въздухът прави резки движения, топлината от небето намалява. А като че ли това не е достатъчно – скоро се появяват и човеци. Големи, тромави, глупави човеци, които само прецакват нещата. Искат да отворят мината наново. Как могат номите да опазят новия си дом?

Сър Тери Пратчет е не само един от най-продаваните съвременни автори в цял свят, но и сред най-обичаните имена във фентъзи жанра на всички времена. С пословичното си чувство за хумор и способност да смесва фантазия с абсурдния буквализъм на нашата собствена действителност, Тери Пратчет създава всеобхватния Свят на Диска, любим на читатели от всички възрасти. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е носител на десетки награди и е приет за един от основоположниците на фентъзи жанра.

Източник: cineboom

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини