Родопска община с 6 новородени за година дава по 1500 лв. за дете, стимулира раждаемостта

Малката родопска община прилага цялостна стратегия за увеличаване на раждаемостта и привличане на млади семейства с деца.

Кметът на Баните Милен Белчев потвърди, че на заседание на общинския съвет в края на този месец ще предложи на местния парламент да гласува помощ от 1500 лв на всяко дете от Баните. „Cecиятa щe ce пpoвeдe в ĸpaя нa мeceц янyapи и ce нaдявaм oбщинcĸитe cъвeтници дa пpиeмaт пpeдлoжeниeтo ми. При раждане ще получават по 500лв., при постъпване в детска градина още по 500лв и при записване в първи клас ще даваме помощ от още 500лв. Условието е поне единият родител да е от Общината и младите семейства да живеят тук, не само да имат регистрация.“, каза още Белчев и допълни, че макар и малка община със скромен бюджет, ще се намерят пари за децата.

„Само да има деца, да учат и да живеят тук, пари ще намерим, от 4 години детските градини са безплатни, за което общината отделя около 35 хиляди лева.“, каза още Белчев и допълни, че това са мерки, които се надява да донесат успех и да спрат масовата миграция, и тоталния демографски срив.

„Проблем са децата, за миналата година в цялата община са родени 6 деца. Надяваме се да се увеличи раждаемостта, ще направим всичко по силите си, за да помагаме на младите семейства. При сключен граждански брак помощта, която даваме от няколко години е 400лв, сега планираме във всички институции, на местата на работещи пенсионери да бъдат назначени млади хора, приоритетно такива с деца. Ако няма деца и нас няма да ни има!“, заключи управникът, който втори мандат се грижи на делата на общината, в която има 5 детски градини с 67 деца и две училища-в Баните до 12 клас и в Давидково до 8 клас с общо около 200 деца.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини