Експерти от Смолян правят анализ на "водната карта" , проучват къде ще има воден режим в областта

Областният управител на Смолян Недялко Славов назначи работна група, която да направи анализ и да идентифицира потенциалните населени места, в които евентуално би възникнал воден режим през пролетта, заради безснежната зима. По думите на Славов към днешна дата населените места в региона, обслужвани от ВиК -нямат проблем с водоснабдяването и няма селища, които да са на воден режим.

„Нивото на язовирите се следи постоянно, запълняемостта с вода на язовирите е около 65-80%, което е нормално за сезона.“, обобщава областният управител.

От 8-те язовира в Смолянско за питейни нужди е единствено новопостроения язовир „Пловдивци“. В него според Славов има достатъчно водни количества, за да поеме нуждите на населението от населените места от общините Рудозем и Мадан, които обслужва. По думите му е добро и състоянието на останалите водоизточници, където има достатъчно водни ресурси, за да поемат задоволяването на нуждите на населението.

Заради безснежната зима е възможно да има населени места без вода след няколко месеца.„Обезпокоени сме от това, че зимата е изключително суха и за да се прогнозира какво ни очаква през пролетта, съм назначил работна група, която да направи анализ и да идентифицира населените места, в които би възникнал режим след няколко месеца.

Славов обобщи ситуацията с водоснабдяването в областта към момента като „ изключително спокойна и нормална за сезона.“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини