БСП сигнализира прокуратурата за източването на НЗОК

БСП настоява прокуратурата да направи проверка в НЗОК във връзка с твърденията на нейния шеф д-р Дечо Дечев, че Касата се източва.

Това стана ясно на извънреден брифинг в централата на БСП.

Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани.

Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, заяви Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията.

В медийна публикация от събота шефът на Зравната каса д-р Дечо Дечев хвърли истинска бомба, като обвини здравния министър Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева в съзнателно и умишлено източване на НЗОК.

"Д-р Дечо Дечев повдигна завесата и разки къде отиват парите от здравни осигуровки на българските граждани. Той заяви, че на практика нещата изглеждат като финансиране на дейности, които въобще не са били изършвани или са били извършвани в по-малък обем", започна Драгомир Стойнев.

И направи извода:

"Това е правителство на източването - източват се язовири, източва се Здравната каса! Няма система в страната, която да функционира нормално." 

„В събота управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев разкри как се управлява здравната ни система от управлението на Борисов и къде отиват парите на българските граждани. Д-р Дечев обясни, че има организирана система за отчитане на дейности, които са били в по-малък обем или въобще не са извършвани. Също така, той поясни, че за едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска болница - ако едно лекарство е 150 лева за държавна или общинска болница, за частна болница цената изведнъж незнайно по каква причина скача 7 пъти и струва 1500 лева. Ние знаем причината – да се източва Здравната каса”, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев на пресконференция в централата на партията.

Той коментира, че това се случва заради лобистките текстове, вкарани от парламентарната група на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските граждани. „Всичко това можеше да бъде избегнато, ако през 2018 г. вотът на недоверие на левицата на тема здравеопазване бе приет. Още тогава сигнализирахме за тези проблеми”, подчерта Стойнев.

„Това правителство вече има наименование - правителство на източването. Източване на язовири, източване на Здравната каса. Няма система, която да функционира нормално. Институциите са пропити от некомпетентност и от всичко това страдат българските граждани”, каза социалистът. Стойнев припомни предложението на БСП държавните и общински болници да не бъдат търговски дружества, за да може всички български граждани да имат достъп до качествено здравеопазване и за да се спре източването за здравната система.

Ще сезираме прокуратурата да направи проверка в Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравните осигуровки на българските граждани. Това действие застрашава живота на гражданите, пациентите и влошава работата на лекарите и медицинския персонал”, каза Драгомир Стойнев.

Георги Михайлов: От три години стоим с едни и същи проблеми, а средствата за здравеопазване растат

"От самото начало БСП поставя всички въпроси, засегнати в интервюто на управителя на НЗОК, и във връзка с тях беше и внесеният преди няколко месеца вот на недоверие. Реформите, които се обещаваха в сферата на здравеопазването, моделът на управление и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на медикаменти - нищо от това не е изпълнено вече три години и на практика ние стоим на едно място с едни и същи проблеми, независимо, че се увеличават всяко година вноските и обществените средства за здравеопазване". Това заяви проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на "БСП за България".

По негови думи БСП от край време предлага регионализация на здравеопазването, тъй като Европейската комисия отчита, че смъртността от най-социалнозначимите заболявания у нас е заради това, че 80% от болниците в страната се намират в 4 града в България. "Регионалният принцип на развитие на здравеопазването е изключително важен, за да може всеки български гражданин в определения час да получи точната диагноза и точното лечение. Ние сме на първо място в ЕС по смъртност от т.нар. ранна предотвратима смърт", каза още проф. Михайлов.

Десислав Тасков: Специалистите по здравни грижи и медицинските сестри бяга лъгани нееднократно

"Специалистите по здравни грижи и медицинските сестри бяха лъгани нееднократно- това се споменава и в думите на Дечо Дечев." - заяви д-р Десислав Тасков на пресконференция в централата на левицата. Според Тасков, в средно голяма европейска държава, в 21-ви век, да бъдеш адекватно лекуван само когато имаш социална възможност, е крайно шокиращо.

"Балонът се пука, не можем да продължим повече така. Трябва да отменим този модел на финансиране. Не можем да говорим за влизане на търговски и застрахователни дружества, когато 5 милиарда лева излизат от джоба на всеки един от нас. Не може българинът да трябва да бърка по-дълбоко в джоба си, а да не могат да се остойностят здравните услуги за него. Болниците, държавните и общинските обществени заведения не трябва да бъдат търговски дружества." - допълни още той по темата.

Д-р Тасков напомни, че бяха отпуснати 50 млн. лева, които не достигнаха до българските граждани. Бяха отпуснати още 250 млн. лева от парите на Здравната каса и отново не достигнаха до гражданите. Увеличени бяха цените на клиничните пътеки, но това не доведе до увеличаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини